Bulgur Çeşitleri
Bulgur çeşitleri, buğdayın önce kaynatılması, ardından kabuğunun alınması daha sonra ise değirmende öğütülmesi ile elde edilen bir besin maddesidir. Bulgur, dünyada ilk işlenen gıda maddesi olarak bilinmektedir. M. Ö. 2800'lerde Çin İmparatoru Sheng Nung, ana maddesi olan buğday ve beş diğer besin maddesini kutsal saymıştır. Ayrıca çok eskiye dayanan bir geçmişi vardır.
Bulgur adlandırılması verilene kadar birçok şekilde söylenegelmiştir. Bulgurun önceleri 'burghul', 'balgour' ve 'boulgur' adlandırmaları olmuştur. Sonraları değişime uğrayarak bulgur adını almıştır. Sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden olan bulgur geleneksel bir Anadolu yiyeceği olup, beslenme piramidimizin tabanında yer almaktadır. Bulgur, güçlü bir karbonhidrat kaynağı olup diğer besinlere göre daha sağlıklıdır. Bulgurun ham maddesi buğdaydır. Ancak öz, kepek ve endosperm adlı bölümlerden oluşur. Sağlıklı olan maddelerin bulunduğu alan özellikle öz ve kepek bölümleridir. Endosperm kısmının faydası ise barındırdığı nişasta ve düşük proteinlerle enerji vermekten öteye geçmez. Buğday içinde öz ve kepek, çinko, magnezyum, krom mineralleri ve selenyum, B1, B12 vitaminlerini barındırmaktadır. Bulgur diğer tahıl ürünlerinden özellikle pirinç ve kuskustan daha sağlıklı ve besleyicidir. Bulgur özellikle pilavlarımızın ham maddesidir.
Ayrıca çiğ köfte, kısır, pilav çeşitleri ve çorbalarda kullanılan bir tahıldır. Bulgurun temelde iki çeşidi vardır. Bunlar sarı ve esmer bulgurdur. Bunlar dışında ebat ve büyüklüklerine göre birçok bulgur çeşidi vardır.
Bunlar ise başbaşı, iri pilavlık, pilavlık, ince pilavlık (Midyat), köftelik, çiğ köftelik, esmer pilavlık, esmer köftelik, kepekli pilavlık, kepekli köftelik bulgur çeşitleri bulunmaktadır. Sarı bulgur, durum buğdayından üretilmektedir. Bu yüzden rengi sarıdır. Esmer bulgur ise esmer bezostiye buğdayından üretilmektedir. Bu bulgurun rengi ise koyudur. Bu iki tür buğdaya renklerini veren şey kullanılan ham maddedir. Çeşitliliği lezzete de yansımaktadır.
Bulgur çeşitleri- Başbaşı bulgur: bu buğday kırılmadan sadece kabuğunun soyulması işleminin geçiren bir bulgur çeşididir. Bu bulgur genellikle dolma, pilav ve çorbalarda kullanılır.
- İri pilavlık bulgur: bu bulgur başbaşı bulguruna göre daha ince, pilavlık bulgura göre daha iri bir bulgur çeşididir.
- Pilavlık bulgur: Dünyada ve ülkemizde en çok tüketilen orta boy bir bulgur çeşididir.
- İnce pilavlık (Midyat) bulgur: bu bulgur ise köftelik bulgurdan iri, pilavlık bulgurdan daha incedir. Bu bulgura özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde rağbet çoktur.
- Köftelik Bulgur: İnce pilavlık bulgurdan daha ince olan bir bulgurdur.
- İnce köftelik bulgur: Köftelik bulgurdan daha ince olan bu bulgur ile özellikle çiğ köfte yapılmaktadır.
- Esmer pilavlık bulgur: Özellikle esmer golia be esmer bezostiye buğdayından üretilmiş olan bu bulgura rengini veren madde ise kullanılan ham maddedir. Sarı bulgurdan lezzet olarak farklıdır.
- Esmer köftelik bulgur: Özellikle çiğ köfte yapımında kullanılan bir bulgur çeşididir.
- Kepekli pilavlık bulgur: Kabuğu daha az soyulan bir bulgur olup, kepek bakımından oldukça zengin bir bulgurdur. Bu bulguru özellikle diyet yapanlar oldukça rahat tüketebilmektedir.
- Kepekli köftelik bulgur: bu bulgur ise sarı bulgurun kullanıldığı çorba, salata ve köftelerde kullanılmaktadır. Ayrıca diyet açısından oldukça sağlıklıdır.
Bulgur, mineral, vitamin açısından oldukça zengin bir besindir. Bulgur, sadece su ve buğdaydan oluştuğu için daha az kalorili olup daha sağlıklı bir besindir. Karbonhidrat değeri yüksek olan bir tahıldır. Bulgur folik asit içerdiğinden ötürü hem çocuklar hem de hamileler açısından oldukça faydalıdır. Kolesterol barındırmayan bulgur, özellikle uzun süre dayanıklı kalması yönüyle oldukça uzun ömürlüdür. Bağırsak kanserini engellediği gibi kabızlığı da engeller. Glisemik endeksi düşük olan bu besin uzun süre tokluk hissi kazandırır. Ayrıca sinir ve sindirim sistemimize iyi gelmektedir. Uzmanlar pirince kıyasla bulguru daha çok önermektedir. Bunun sebebi ise kalori açısından bulgurun daha az kalorili olmasıdır. Pirinç insan vücuduna 350 kalori enerji verirken, bulgur 360 kalorilik enerji verir.
21.01.2024 17:11:03
Bulgur Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|