Bulgur Çeşitleri

Bulgur çeşitleri, buğdayın önce kaynatılması, ardından kabuğunun alınması daha sonra ise değirmende öğütülmesi ile elde edilen bir besin maddesidir. Bulgur, dünyada ilk işlenen gıda maddesi olarak bilinmektedir. M. Ö. 2800'lerde Çin İmparatoru Sheng Nung, ana maddesi olan buğday ve beş diğer besin maddesini kutsal saymıştır. Ayrıca çok eskiye dayanan bir geçmişi vardır.
Bulgur adlandırılması verilene kadar birçok şekilde söylenegelmiştir. Bulgurun önceleri 'burghul', 'balgour' ve 'boulgur' adlandırmaları olmuştur. Sonraları değişime uğrayarak bulgur adını almıştır. Sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden olan bulgur geleneksel bir Anadolu yiyeceği olup, beslenme piramidimizin tabanında yer almaktadır. Bulgur, güçlü bir karbonhidrat kaynağı olup diğer besinlere göre daha sağlıklıdır. Bulgurun ham maddesi buğdaydır. Ancak öz, kepek ve endosperm adlı bölümlerden oluşur. Sağlıklı olan maddelerin bulunduğu alan özellikle öz ve kepek bölümleridir. Endosperm kısmının faydası ise barındırdığı nişasta ve düşük proteinlerle enerji vermekten öteye geçmez. Buğday içinde öz ve kepek, çinko, magnezyum, krom mineralleri ve selenyum, B1, B12 vitaminlerini barındırmaktadır. Bulgur diğer tahıl ürünlerinden özellikle pirinç ve kuskustan daha sağlıklı ve besleyicidir. Bulgur özellikle pilavlarımızın ham maddesidir.

Ayrıca çiğ köfte, kısır, pilav çeşitleri ve çorbalarda kullanılan bir tahıldır. Bulgurun temelde iki çeşidi vardır. Bunlar sarı ve esmer bulgurdur. Bunlar dışında ebat ve büyüklüklerine göre birçok bulgur çeşidi vardır.
Bunlar ise başbaşı, iri pilavlık, pilavlık, ince pilavlık (Midyat), köftelik, çiğ köftelik, esmer pilavlık, esmer köftelik, kepekli pilavlık, kepekli köftelik bulgur çeşitleri bulunmaktadır. Sarı bulgur, durum buğdayından üretilmektedir. Bu yüzden rengi sarıdır. Esmer bulgur ise esmer bezostiye buğdayından üretilmektedir. Bu bulgurun rengi ise koyudur. Bu iki tür buğdaya renklerini veren şey kullanılan ham maddedir. Çeşitliliği lezzete de yansımaktadır.

Bulgur çeşitleri

  • Başbaşı bulgur: bu buğday kırılmadan sadece kabuğunun soyulması işleminin geçiren bir bulgur çeşididir. Bu bulgur genellikle dolma, pilav ve çorbalarda kullanılır.
  • İri pilavlık bulgur: bu bulgur başbaşı bulguruna göre daha ince, pilavlık bulgura göre daha iri bir bulgur çeşididir.
  • Pilavlık bulgur: Dünyada ve ülkemizde en çok tüketilen orta boy bir bulgur çeşididir.
  • İnce pilavlık (Midyat) bulgur: bu bulgur ise köftelik bulgurdan iri, pilavlık bulgurdan daha incedir. Bu bulgura özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde rağbet çoktur.
  • Köftelik Bulgur: İnce pilavlık bulgurdan daha ince olan bir bulgurdur.
  • İnce köftelik bulgur: Köftelik bulgurdan daha ince olan bu bulgur ile özellikle çiğ köfte yapılmaktadır.
  • Esmer pilavlık bulgur: Özellikle esmer golia be esmer bezostiye buğdayından üretilmiş olan bu bulgura rengini veren madde ise kullanılan ham maddedir. Sarı bulgurdan lezzet olarak farklıdır.
  • Esmer köftelik bulgur: Özellikle çiğ köfte yapımında kullanılan bir bulgur çeşididir.
  • Kepekli pilavlık bulgur: Kabuğu daha az soyulan bir bulgur olup, kepek bakımından oldukça zengin bir bulgurdur. Bu bulguru özellikle diyet yapanlar oldukça rahat tüketebilmektedir.
  • Kepekli köftelik bulgur: bu bulgur ise sarı bulgurun kullanıldığı çorba, salata ve köftelerde kullanılmaktadır. Ayrıca diyet açısından oldukça sağlıklıdır.
Bulgur, mineral, vitamin açısından oldukça zengin bir besindir. Bulgur, sadece su ve buğdaydan oluştuğu için daha az kalorili olup daha sağlıklı bir besindir. Karbonhidrat değeri yüksek olan bir tahıldır. Bulgur folik asit içerdiğinden ötürü hem çocuklar hem de hamileler açısından oldukça faydalıdır. Kolesterol barındırmayan bulgur, özellikle uzun süre dayanıklı kalması yönüyle oldukça uzun ömürlüdür. Bağırsak kanserini engellediği gibi kabızlığı da engeller. Glisemik endeksi düşük olan bu besin uzun süre tokluk hissi kazandırır. Ayrıca sinir ve sindirim sistemimize iyi gelmektedir. Uzmanlar pirince kıyasla bulguru daha çok önermektedir. Bunun sebebi ise kalori açısından bulgurun daha az kalorili olmasıdır. Pirinç insan vücuduna 350 kalori enerji verirken, bulgur 360 kalorilik enerji verir.
21.01.2024 17:11:03
Bulgur Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bulgur Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Bulgur Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kısırlık Bulgur

Kısırlık bulgur, Bulgurun ham maddesi bulgurdur. Normal bulgurun incesine kısırlık bulgur denir. Pirinçten çok daha besleyici ve faydalı bir besindir. Anadol...
Devamını Oku

Ispanaklı Bulgur Pilavı

Ispanaklı Bulgur Pilavı, oldukça sağlıklı ve besleyici tüm özellikleri bünyesinde barındıran ıspanaklı bulgur pilavı tarifimiz bu önemli özellikl...
Devamını Oku

İnce Bulgur Tarifleri

İnce bulgur tarifleri, ince bulgur daha çok garnitür hazırlamak için kullanılsa da ana yemek yapımlarında da sıkça tercihe dilmektedir. Özellikle sulu k...
Devamını Oku

Biberli Domatesli Bulgur Pilavı

Biberli Domatesli Bulgur Pilavı, bulgurun insan sağlığına ne kadar faydalı bir tahıl ürünü olduğunu bilmeyen yoktur. Bulgur ve sebze ile yapılan bir pilavın ...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı

Bulgur Pilavı, Yurdumuzda her sofrayı sıklıkla süsleyen bu pilav ana yemekler denilince akla ilk gelen ve her yörede kendine özgü pişirilme şekli ile birçok ...
Devamını Oku

Kepekli Bulgur Pilavı

Kepekli Bulgur Pilavı: Hem sağlık açısından hem de daha az kalori almak için kepekli ürünler birebirdir. Bu sebeple de yemek yaparken ya da atıştırmalık...
Devamını Oku

Hamilelikte Bulgur Pilavı

Hamilelikte bulgur pilavı, bulgur kaynatılarak kurutulan tek bakliyattır. Hamilelik döneminde bulgur temel enerji kaynağımız olan karbonhidrattan zengin...
Devamını Oku

Firik Bulguru

Firik Bulguru; Piyasada bulunan bulgurlara nazaran yapımı itibariyle en değişik olanı, belki de bulgurun atası denilecek olan bulgur firik bulgurudur. Firik ...
Devamını Oku

Körili Bulgur Pilavı

Körili Bulgur Pilavı, Bulguru ne kadar çok sevdiğimiz ve ne kadar çok kullandığımız tartışılmaz bir konu. Özellikle de bulgur pilavını oldukça çok seviy...
Devamını Oku

Bebeklere Bulgur Pilavı

Bebeklere bulgur pilavı, Bulgur, buğdayın kaynatılıp, kurutulup, kabuğu soyularak değişik tipte değirmenler de öğütülmesi ile ortaya çıkan en önemli tahıl tü...
Devamını Oku

Köftelik Bulgur

Köftelik bulgur, Türk mutfağında bulgurun çok fazla önemi vardır. Her evde mutfak erzaklarının olmazsa olmazıdır. Marketlerden alıp çeşitli malzemelerle lezz...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı Çeşitleri

Bulgur Pilavı Çeşitleri, Ülkemizin Anadolu bölgesinde bulunan bulgur buğdaydan yapılı olup çeşit çeşit yemekleri yapılmaktadır. Bulgur önemli bir karbon...
Devamını Oku

Salçasız Bulgur Pilavı

Salçasız bulgur pilavı: Bulgur pilavının birçok çeşidi vardır. Salçalı, salçasız, sebzeli, etli, tavuklu, gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Damak tadına göre...
Devamını Oku

İnce Bulgur Salatası

İnce Bulgur Salatası, oldukça önemli ve sağlıklı bir gıda maddesi olmasından dolayı sıklıkla tüketilmekte olan bulgur sağlık açısından da oldukça faydal...
Devamını Oku

İri Bulgur Pilavı

İri Bulgur Pilavı, Hepimizin bildiği gibi bulgur, bir tahıl çeşididir. Tarlada yetişen buğdayı harmanda elde ederiz. Bulgur yapımında ilk olarak buğdayı...
Devamını Oku

Şalgamlı Bulgur

Şalgamlı bulgur gerek pilav gerekse salata olarak hazırlanabilecek bir tarif. Şalgam ve şalgam suyu sayesinde bulgurun sahip olduğu tat ve renk, sofrala...
Devamını Oku

Sulu Bulgur Köftesi

Sulu Bulgur Köftesi, Bulgur ve köftenin birleştiği güzel bir yemektir. Sağlığımız için tabi ki bulgur da köfte de çok önemlidir. Lezzetli ve sulu bir yemekti...
Devamını Oku

Bulgur Köftesi Kızartması

Bulgur Köftesi Kızartması, Özellikle iç Anadolu bölgesinde yetiştirilen bulgurun çok çeşitli yemek türleri yapılmaktadır. Şimdi sizlere bulgur köftesi kızart...
Devamını Oku

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Tarifi, Bulgur sevenler için denenmesi gereken lezzetli bir tarif olduğunu söyleyebilirim. Bulgurun besleyici özelliği fazla olduğu i...
Devamını Oku

Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı

Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı, Pilav bulgur, pirinç gibi taneli bitkilerin ya da şehriye, kuskus gibi makarna türlerinin suda kaynatılarak pişirilmesi...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Şalgamlı Bulgur
Sulu Bulgur Köftesi
Bulgur Köftesi Kızartması
Kuşbaşılı Bulgur Pilavı
Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024