Bulgur Pilavı Çeşitleri, Ülkemizin Anadolu bölgesinde bulunan bulgur buğdaydan yapılı olup çeşit çeşit yemekleri yapılmaktadır. Bulgur önemli bir karbonhidrat kaynağı olup tahıl grubunda yer almaktadır. Bulgurun içinde B12 vitamini hariç tüm B vitaminleri bulunmaktadır. Bulgur gördüğü işlemlerden kaynaklı olarak küf oluşumuna karşı diğer besinlere oranla raf ömrü daha fazladır.
Bulgurun lif içeriği yüksektir. Bulgur aynı zamanda kabızlığı ve bağırsak kanseri engeller.
Pilav Çeşitleri
- Domatesli bulgur pilav çeşidi
- Yeşil mercimekli bulgur pilavı çeşidi
- Meyhane pilavı çeşidi
- Tereyağlı bulgur pilavı çeşidi
- Normal bulgur pilavı çeşidi
- Tavuklu bulgur pilavı çeşidi
Domatesli Bulgur Pilavı Tarifi
Malzemeleri
- 2 bardak pilavlık bulgur
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2-3 diş sarımsak
- 2 adet domates (Normal)
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1-2 tane biber (İsteğe göre acı veya tatlı)
- İsteğe göre tuz
Yapılışı: Öncelikle doğranacak malzemelerimizi hazırlıyoruz soğanımızı sarımsağımızı doğruyoruz. Daha sonra biberlerimizi ince ince kıyıp doğruyoruz. Domateslerimizin kabuğunu soyduktan sonra küp-küp domateslerimizi doğruyoruz. Ilık suyla salçamızı suda karıştırarak açıyoruz. Tenceremize yağımızı ekleyip kızışmasını bekliyoruz. Yağımız kızdıktan sonra daha önceden doğradığımız soğanımızı ve sarımsağımızı tenceremize döküyoruz.
Soğan ve sarımsağımızın rengi dönene kadar karıştırıyoruz. Rengi döndükten sonra doğranmış olan biberlerimizi ve domateslerimizi tenceremize döküyoruz. 3-4 dakika karıştırdıktan sonra suda açmış olduğumuz biber salçasını yemeğimizin üstüne döküyoruz. İsteğe göre tuzumuzu koyup üzerine 1 bardak su ekleyip domateslerimiz kendini salıncaya kadar pişiriyoruz. Daha önceden yıkanılan bulgurumuzu tenceremizin içine döküyoruz. 2-3 tur karıştırdıktan sonra karışımımızın üstünü bir parmak geçecek kadar su katıp kapağını kapatıp pişmesini bekliyoruz. Şimdiden afiyet olsun.
Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi
Malzemeleri
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 adet orta boy soğan
- Tuz
- Sıvı yağ
Yapılışı: Öncelikle önceden yıkayıp ıslattığımız yeşil mercimeklerimizi haşlıyoruz. Pişmesine yakın üzerine bulgurumuzu ilave ediyoruz. Üzerine yeterince ılık suyu ekliyoruz. Küçük küçük doğradığımız soğanlarımızı tavada pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Kavrulduktan sonra ocakta olan pilavımızın üstüne döküp pilavımızı demlenmeye bırakıyoruz. Şimdiden afiyet olsun.
Meyhane Pilavı Tarifi
Malzemeleri
- Soğan
- Kırmızı biber
- Yeşil biber
- 2 su bardağı Pilavlık bulgur
- 2 adet domates
- Biber salçası
- Tuz
- Sıvı yağ
- 250 gram kuşbaşı et
Yapılışı: İlk olarak etimizi yağda hafif tuzla kavuruyoruz. Sonra soğanlarımız ve biberlerimizi ince ince doğrayıp kıyıyoruz. Daha sonra kırmızı ve yeşil biberlerimiz ile soğanların hepsini bir arada kavuruyoruz. Soğanlarımız pembeleşince üzerine küçük küçük doğranmış olan domatesleri ve salçayı ilave ediyoruz. Üzerine bulguru ve alabildiğince ılık suyu ilave ediyoruz. Arada bir su ihtiyacına bakmak için karıştırılabilir. Son olarak kapağını kapatıp dinlenmeye alıyoruz. Şimdiden afiyet olsun.
Tavuklu Bulgur Pilavı
Malzemeleri
- Tavuk (Göğüs kısmı)
- 2 su bardağa pilavlık bulgur
- Sıvı Yağ
- Tuz (İsteğe bağlı)
- Haşlanmış nohut
Yapılışı: İlk olarak tavuğumuzu haşlıyoruz. Haşladığımız tavuğu soğuduktan sonra elimizle küçük küçük parçalara ayırıyoruz. Didiklediğimiz tavukları tencerenin içine döküyoruz ve daha önceden haşlanmış olan nohudu da içine döküyoruz. Yıkadığımız bulguru içine döküp alabildiğince su ilave ediyoruz. Arada suyunu kontrol amaçlı karıştırabiliriz sudan emin olduktan sonra tenceremizin kapağını kapatıp pilavımızı dinlenmeye bırakıyoruz. Şimdiden afiyet olsun.