Bulgur Pilavı Faydaları
Bulgur Pilavı Faydaları, saymadan önce bulgurdan biraz bahsedelim. Bulgur buğdaydan elde edilir. Bulgur aynı cinsteki baklagiller arasından özellikle de pirinçten oldukça besleyici bir gıda maddesidir. Anadolu insanının en çok tükettiği gıda maddesidir. Hem parasal olarak hem de çok fazla karbonhidrat içeriğine sahiptir. Buğdayın içerisinde yer alan kepek, çinko normal olarak bulgurun içerisinde de yer almaktadır.
B vitaminlerin çoğu da bulgurda yer almaktadır. Ayrıca lif açısından fazlaca zengin bir içeriğe sahiptir. Küflenmelere ve bozulmalara karşı fazlaca dayanaklıdır. Çok uzun zaman içerisinde güneş girmeyen yerlerde muhafaza edilmesi çok yüksektir.
Bulgurun yapım aşamasında ise ilk olarak buğdaylar yıkanır ve kazanlarda kaynatılır. Daha sonra kaynayan buğdaylar, güneşe serilerek kurumaya bırakılır. Birkaç gün içinde kuruması beklenilir. Ondan sonra kuruyan buğdaylar toplanarak çuvallara doldurulur. Ardından değirmenlerde öğütülerek bulgur haline gelir. Daha sonra soframızı süsleyen o leziz yemek ortaya çıkar. Bulgurun nasıl yapıldığını öğrendikten sonra pilavının insan sağlığı açısından faydalarına gelelim. Bulgur pilavı insan hayatına katkıları olan bir besin maddesidir. Bulgur üstüne birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar sonucunda kanserlere karşı özellikle bağırsak kanserine, mide rahatsızlıklarından olan ülsere karşı yararları etkileri vardır. Bu yüzden bulgur pilavı tekrardan ortaya çıkmıştır.
Vücudumuzdaki folik asit gereksinimlerini karşılayan bir besin maddesidir çünkü içerisinde yüksek posa barındırır.
Pilavlar arasında pirinçten daha fazla sağlıklı bir yere sahiptir. Ayrıca maliyet açısından bulgur insanların bütçelerine dosttur. Daha uygun fiyatlarda satılmaktadır. Ülkemizde buğdayın çok yetiştirilmesi fiyatlarına yansımıştır. Bulgur pilavını yaz aylarında ve kış aylarında sürekli tüketebilerek tercih ederiz ve sağlıklı bir hayat sürdürebiliriz. Şu an bile köylerde bolca bulgur tüketilmektedir. Bulgur pilavının faydalarına gelindiğinde ise şu şekilde sıralayalım: - Bulgur içerisinde fazlaca karbonhidrat olmasına karşın daha çok olarak protein içerir. İnsanların çok fazlaca sıkıntısından biri olan kolesterol barındırmaz. Sağlıklı olmasının yanında karnınızı tok hissettirir yani doyurucudur. Besleyicidir. İçindeki gıda değeri ekmekten çok yüksektir. Aynı şekilde besin değeri makarnanınkinden de çok yüksektir.
- İnsanların sindirim sistemine yararları vardır. Sinir sistemlerine de faydası çoktur sebebi ise içerisinde B1 vitaminini barındırır. B1 vitamini de sağlık açısından çok yararlıdır. Beriberi rahatsızlığına iyi geldiği bilinmektedir. Fakat düzenli olarak tüketilirse iyi gelir.
- Bilirsiniz fitik asit hububatların bazılarında bulunur. Fakat bulgurda fitik asit bulunmamaktadır. Radyasyon insanların sağlığını tehdit eden tehlikeli bir maddedir. Fakat radyasyon içermediği için yani radyasyona maruz kalsa onu emmediği için güvenliği tehdit eden bir besin değildir.
- İnsanların çoğu kabızlık sorunları yaşamaktadır. Kabız olmayı engellediği için bağırsak hastalıklarından biri olan bağırsak kanserinin olmasına engel olur.
- Sebze ile beslenen yani otçul beslenen insanlar için, bulgurda bulunan proteini, insanlar protein ihtiyaçlarını bu sayede karşılarlar. İnsanların hastalıklara karşı dirençli olmalarına yardımcı olur. Yani bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur. Kanser hastalıklarına karşı set görevi üstlenir. Yani kansere karşı koruyuculuk özelliği vardır.
- Bulgur pilavı içinde bulunan mineral ve selüloz gıda emilimini arttırmaya yarar. Günlük olarak vücudumuzun lif gereksinimi vardır. Bu yüzden bulgur pilavı lif gereksinimlerini karşılar. İnsanların hazmını kolaylaştırır ve kilo sorunu olan insanların tüketmesi gereken faydalı bir besindir. Çünkü kilo alımını engellediği bir etkisi vardır.
- Diyabet hastalarının rahatça yiyebileceği bir besindir; çünkü kan şekerinin yükselmesini engeller. Kan yağlarını azaltıcı bir etkisi vardır. B vitamini içerdiği için zengin bir gıdadır.
- Gebe olanlar için gerekli olan folik asit gereksinimlerini karşıladığı için yararlı olacaktır. Ispanaktaki demir miktarınından oranca demir içermesinden dolayı zengindir bulgur pilavıdır.
- Pişirme esnasında ve kurutulma zamanlarında küf yapmamasından dolayı rafta kalma süresi de çok uzundur. Doymamış yağ bulunmasından dolayı içeriği zengin bir gıdadır.
19.01.2024 13:27:12
Bulgur Pilavı Faydaları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Bulgur Pilavı Faydaları"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|