Bulgur Pilavı, Yurdumuzda her sofrayı sıklıkla süsleyen bu pilav ana yemekler denilince akla ilk gelen ve her yörede kendine özgü pişirilme şekli ile birçok çeşidi bulunan bir yemektir. Özellikle diyet yapan kadınların ekmek yerine veya pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketmeleri önerilir. Bulgur pilavı tok tutan ve kalori olarak diğer pilav çeşitlerine göre daha az kalori içeren bir yemektir.
Lif oranı yüksek olan bulgur pilavı yağ oranına dikkat edilerek tüketildiği sürece kilo aldırmamaktadır. Yüz gram bulgur pilavında yaklaşık 160 kalorilik besin değeri vardır. Bulgur pilavı oldukça besleyici ve lezzetli bir yemektir. Özellikle et yemekleri ile servise sunulan bu lezzet salçalı, sade, sebzeli ve benzeri birçok çeşidi ile Türk mutfağını süslemektedir. Buğdayın kaynatılıp değirmende öğütülmesi sonucu elde edilen ve en doğal besinlerden olan bulgur ile yapılar bu pilav çocuklar içinde oldukça faydalıdır. Bulgur pilavı genellikle Anadolu yemekleri arasında yer almaktadır. Yöreden yöreye farklılık gösteren bulgur pilavının birkaç çeşidi şu şekildedir.
Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri
Üç yemek kaşığı tereyağı
Bir buçuk su bardağı pilavlık bulgur
Bir yemek kaşığı salça
Üç su bardağı sıcak su
Tuz ve isteğe göre tavuk bulyon
Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?
Öncelikle derin bir tencere içerisine tereyağı koyulur ve erimeye bırakılır. Eriyen tereyağı üzerine salça eklenerek bir müddet kavrulur.
Kavrulan salçaların üzerine bulgurlar da eklendikten sonra bir müddet karıştırılır ve son olarak sıcak su eklenerek tuzu ilave edilir. Kısık ateşte yaklaşık on dakika pişirilen bulgur pilavı istenilen yemek ile servise hazır hale gelir.
Sebzeli Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri
Bir adet domates.
İki adet yeşil biber
Bir su bardağı pilavlık bulgur
Bir yemek kaşığı domates salçası
İki yemek kaşığı zeytinyağı
Bir yemek kaşığı tereyağı
Bir adet tavuk bulyon
Yarım su bardağı haşlanmış mısır
Üç su bardağı su
Tuz
Sebzeli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?
İlk olarak derin bir tencere içerisine zeytinyağı ve tereyağı koyulur ve tereyağın erimesi beklenir. Ardından kabukları soyulmuş ve küçük küçük doğranmış olan domatesler tencereye eklenir. Üzerine ince ince doğranmış biberler ilave edilir ve kısa bir süre kavrulur. Daha sonra mısırlar ve salça da tencereye koyulur ve bir müddet daha kavurma işlemi devam eder. Son olarak bulgur ve tavuk bulyon da sebzelere eklenerek üzerine üç su bardağı sıcak su ilave edilir. Kısık ateşte pişmeye bırakılan pilav bulgurların pişmesi ile servise hazır hale gelir. Bir müddet dinlenmeye bırakılan pilav sıcak bir şekilde servis edilir.
Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri
Bir su bardağı yeşil mercimek
İki su bardağı pilavlık bulgur
İki yemek kaşığı tereyağı
İki yemek kaşığı zeytinyağı
Dört su bardağı sıcak su
Bir yemek kaşığı salça
Tavuk bulyon
Tuz
Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?
Öncelikle pilav tenceresinin içerisine tereyağı ve zeytinyağı koyulur ve erimeye bırakılır. Eriyen tereyağın üzerine bir yemek kaşığı salça eklenir ve kavrulmaya bırakılır. Önceden ayıklanmış ve haşlanmış olan yeşil mercimekler de tencereye eklenir ve biraz karıştırdıktan sonra yıkanmış olan bulgurlar da tencereye eklenir. Kısa bir süre kavrulan bulgurların üzerine tavuk bulyon, tuz ve sıcak su eklenerek kısık ateşte pişirilmeye bırakılır.
Patlıcanlı Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri
Bir adet orta boy patlıcan
Bir adet domates
İki adet yeşil biber
Bir yemek kaşığı domates salçası
Bir su bardağı bulgur
İki yemek kaşığı tereyağı
Bir su bardağı sıvı yağ (Patlıcanları kızartmak için)
Bir orta boy kuru soğan
İki su bardağı sıcak su
Et veya tavuk bulyon
Tuz
Nane
Patlıcanlı Bulgur Pilavı Yapılışı:
Öncelikle yıkayıp alacalı bir şekilde soyulan patlıcanlar tavada kızartılır ve yağdan alınarak soğumaya bırakılır. Pilav tenceresi içerisine tereyağı eklenir ve erimeye bırakılır. Eriyen tereyağın üzerine ince ince doğranmış soğanlar, domatesler ve biberler eklenerek bir müddet kavrulur. Kavrulan sebzelerin üzerine salçada eklenerek biraz kavrulduktan sonra üzerine yıkanmış olan pilavlık bulgur eklenir. Tuzu da atılan pilavın üzerine sıcak su eklenerek tencerenin ağzı kapatılır ve pilav pişmeye bırakılır. Suyunu çekmeye yakın pilavın üzerine kızartılan patlıcanlar koyulur ve karıştırmadan bu şekilde pişmeye bırakılır. Pilavın suyunu çekmesi ile ocak kapatılır ve bu şekilde yaklaşık on dakika dinlendirildikten sonra servise hazır hale gelir.
Nohutlu Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri
Bir su bardağı haşlanmış nohut
Bir su bardağı pilavlık bulgur
Bir yemek kaşığı zeytinyağı
İki yemek kaşığı tereyağı
Bir adet et bulyon
Bir buçuk su bardağı sıcak su
Tuz
Nohutlu Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?
Öncelikle pilav tenceresinin içerisine tereyağı ve zeytinyağı eklenir ve erimeye bırakılır. Eriyen yağın üzerine nohutlar ve bulgur eklenerek karıştırılır ve tuzu da ilave edildikten sonra üzerine sıcak suyu eklenir. Kısık ateşte pişmeye bırakılan pilav bulgurların pişmesi ile servise hazır hale gelir. Tercihe göre salça da eklenerek aynı tarif uygulanabilir.
19.01.2024 07:32:02
Bulgur Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Bulgur pilavını salçalı bir şekilde yaptım ve bu şekilde tadını çok beğenemedim içerisine tavuk suyu eklemem durumda lezzet artar mı yoksa salçalı pilav tavuk suyu eklenmez mi Alya Su . 04.11.2018 14:38:48
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024