Bulgur protein değeri, bulgur buğdaydan elde edilen çok faydalı bir besindir. Karbonhidrat, lif ve protein açısından çok faydalı olan bulgur, diyet yapan kişilerin vazgeçilmezleri arasındadır. Protein değeri yüksek olan bulgurun, yağ oranı oldukça düşüktür. Üç yemek kaşığı bulgur bir dilim ekmek ile eş değerdir. Sağlığımız içinde çok faydalı olan bulgur özellikle bağırsak kanseri riskini büyük oranda azaltmaktadır.
Bulgur içerisindeki folik asit içerisinden çok zengin bir besin kaynağımızdır. Özellikle hamile olan bayanların ilk üç ay içerisinde tüketmesi uzmanlar tarafından da önerilmektedir. Düzenli olarak tüketildiğinde, su ihtiyacını arttırdığından bol miktarda su içilmesini sağlar. Aynı zamanda sindirim sistemini güçlendirmektedir ve kansızlığa ve bunun gibi birçok rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
Bir porsiyon bulgur pilavının besin değerleri (100 gram için)
- Karbonhidrat (G) 15,74
- Protein (G) 2,68
- Yağ (G) 5,5
- Kolesterol (Mg) 396
- Potasyum (Mg) 64
- Kalsiyum 15
- Vitamin A 40
- Vitamin C 0,41
- Demir 0,84
Bulgur içerisindeki lif ve vitaminler açısından oldukça zengindir ve çok faydalı bir besindir. Aynı zamanda hem doyurucu hem de besleyici bir yemektir.
Bulgur protein değeri yüksek olmasının yanında karbonhidrat değeri çok azdır. Yaklaşık bir tabak kırmızı et ile bir tabak bulgur pilavı aynı derecede vitamine ve kaloriye sahiptir. Diyet yapan kişilerin vazgeçilmez besin kaynağıdır.
Çünkü içerisinde bulunan liflerden dolayı daha sağlıklı ve daha tok tutma özelliği olmasından kaynaklanmaktadır. Pirinç ile yapılan yiyeceklerden daha besleyici özelliğe sahiptir. Özellikle hamile bayanlara bulgur yemesi önerilmektedir çünkü pirinç vücutta ödeme neden olur ve vücutta şişlik meydana gelir. Bir tabak bulgur pilavının kalorisi 200 olarak hesaplanmıştır ancak 50 kalorisi içerisinde bulunan yağdan kaynaklanmaktadır. Kalori oranını düşürmek için kanola yağı veya zeytinyağı kullanılabilir. Eğer tereyağı kullanılmış ise kalori oranını daha da arttıracaktır.
Bulgur elde edildiği buğdayın öz, kepek ve endosperm ismi verilen üç bölümü bulunmaktadır. Öz ve kepek bölümü besin öğelerinin çoğunu içermektedir. Endosperm bölümü ise nişasta ve protein içeriğiyle vücuda enerji sağlamaktadır. Bulgur protein değeri yüksek olmasının yanı sıra, öz ve kepek bölümünün içeriğinde krom, diyet posası, magnezyum, selenyum ve B12 dışındaki B vitaminleri, çinko ve fenoller bulunmaktadır.