Bulgur Yemekleri

Bulgur Yemekleri, Bulgur; Buğdaydan yapılan geleneksel bir Anadolu yiyeceği olup tahıl grubundan sayılmakta ve beslenme piramidinin tabanında yer almaktadır. Bulgur önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır. Orta Asya'dan gelen Türk kavimlerinin temel besinleri arasında yer alan buğdayın, yoğurt, et ve bulgurun karışımlarından oluşan yemeklere Anadolu'da yetişen sebzelerde eklenmiştir.
Bulgurdan ya da bulgur katılarak yapılan yemekler yüzyıllar içinde geliştirilerek bugünkü zengin halini almıştır. Bulgurun yoğurt et gibi hayvansal besinler, kuru-baklagiller, yağlı tohumlar ve sebzelerle birlikte yapılan yemekleri Türkiye'nin bütün bölgelerinde tüketilmektedir. Buğdaydan elde edilen ürünlerden yapılan yemekler halkın temel besinlerinin başında gelmekle birlikte düğün, bayram gibi özel günlerde yapılan yiyeceklerde de kullanıldığı bilinmektedir. Düğün ya da bayramlarda yapılan keşkek, aşure günü yapılan aşure, çocuk ilk dişini çıkardığında yapılan diş hediğinin temel malzemesini buğday oluşturmaktadır. Özellikle iç Anadolu'da düğünlerde buğday ya da bulgurdan yapılan çorba ya da yemekler görülmektedir. Bulgurun beslenmede çok kullanılmasının sebeplerinden birinin de kolaylıkla bozulmayan dayanıklı bir besin olmasından kaynaklanmaktadır. Bulgurun nem oranının düşük olması, üretimi esnasında uygulanan ön pişirme işlemi ile buğdaydaki nişastanın jelatin-ize olması ve kurutma işleminden sonra sert bir yapı kazanması bulgurun hem kolaylıkla pişirilmesini ve sindirilmesini hem de bozulmadan uzun süre dayanmasını sağlamaktadır.
Çok eski dönemlerden beri Türk Halkı tarafından sevilerek tüketilen bulgur dayanıklı olmasının yanında besleyici, doyurucu, lezzetli ve ekonomik bir besindir. Halk arasında buğday taneleri öğütülürken oluşan iri parçalar bulgur ya da kırık adıyla bilinirken ince parçalar, düğü, düğür, düğürcük gibi isimler almaktadır. Buğday, kırık, normal orta pilavlık, pıtık, pıtpıtı ya da köftelik bulgur olarak da yörelere göre adlandırılmaktadır. İnce bulgur (Düğü) değişik yörelerde mercimekli köfte, bat, batırık, kısır, ekşili köfte, içli köfte gibi yemeklerin hazırlanmasında, daha iri taneli bulgurdan ise çorba pilav, dolma, sarma gibi yemek yapımında kullanılmakta. Buğday tanesinin tavlandıktan sonra dış kısımlarının biraz ayrılması elde edilen yarma, dövme de bazı çorbaların ve aşure tatlısının yapımında kullanılır Bulgur kullanılarak yapılan oldukça fazla yemek çeşidi mevcuttur. Bunlara yazımızın devamında yer vereceğiz. Bu yemeklerin özelliklerine göre farklı iriliklerdeki bulgurlar farklı hazırlama ve pişirme teknikleri uygulanmakla birlikte genel olarak bulgur sıcak ve soğuk olarak tüketilen yemeklerde pirinç gibi oranlı kaynar su ya da et suyu ile pişirilerek veya çiğden ovularak, yoğrularak ve yumuşatılarak hazırlanmaktadır.

Çorbaları; Ayran, Bulgur, Bulgurlu soğuk, Bulgurlu yaz, Ezo-gelin, Düğürcük, Kursun aşı, Mercimekli bulgur, Patates, Serbizer, Sıkıcık, Sütlü, Şalgam, Tandır Taze fasulye, Toyga çorbalarıdır.

Pilavlar ve Mantıları; Ana kız, Arpa, tel şehriyeli, Alaca, Baklalı, Börülceli, Domatesli, Ebegümeçli, Erikli, Erişteli, Etli, Firik, Pıt pıt, Haşhaşlı, Ispanaklı, Kabaklı, Mantarlı, Mercimekli, Meyhane, Nohutlu, Patlıcanlı, Şalgamlı bulgur pilavı ve Bulgur pilavı Mantısı-dır.

Et ve Sebze Yemekleri; Bulgur aşı, Bulgurlu fasulye, Bulgurlu Patates, Bulgurlu Fasulye, Ispanak, Kabak kavurması, Lahana kapuskası, Maydanoz, Mercimek, Semizotu yemeği, Simitli kıyma kebabı, Yeşil domates yemeği, Zeytinyağlı semizotu, Balık yemekleri, Bulgurlu sazan, Hamsi pilavı, Palamut bulgur pilaki-sidir.

Kebaplar ve Köfteleri; Analı Kızlı, Barbunyalı içli, Bezdirme, Çiğ, Ciğer Taplaması, Hindili bulgur, Ekşili (Ispanaklı Fellah köftesi), Harput (İçli köfte), Kadınbudu (Kızarma köfte), Oruk (Örok; Patates köfte), Patlıcanlı sulu, Sini (Tahinli köfte), Tarhana lı (Tarhana başı), Topalak Tiritlik, Yoğurtlu ve Yumurtalı köfteleri-dir.

Dolmaları; Yalancı, Yaprak, Lahana sarmaları ve Ayva, Biber, Domates, Efelek, Katıklı, Külah, Lor dolması, Patlıcan dolması, Şalgam dolmalarıdır.

Salataları; Batırık, Kısır, Pancar cacığı, Patlıcan cacığı, Sebzeli tarator, Sebzeli bulgur, Bulgurlu bahar salatalardır.

Tatlıları; Kesme bulamacı, Kırma, Düğülü haşhaş tatlıları da bulgur yemekleri içerisinde yer almaktadır.

21.01.2024 03:21:46
Bulgur Yemekleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bulgur Yemekleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Bulgur Yemekleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kısırlık Bulgur

Kısırlık bulgur, Bulgurun ham maddesi bulgurdur. Normal bulgurun incesine kısırlık bulgur denir. Pirinçten çok daha besleyici ve faydalı bir besindir. Anadol...
Devamını Oku

Ispanaklı Bulgur Pilavı

Ispanaklı Bulgur Pilavı, oldukça sağlıklı ve besleyici tüm özellikleri bünyesinde barındıran ıspanaklı bulgur pilavı tarifimiz bu önemli özellikl...
Devamını Oku

İnce Bulgur Tarifleri

İnce bulgur tarifleri, ince bulgur daha çok garnitür hazırlamak için kullanılsa da ana yemek yapımlarında da sıkça tercihe dilmektedir. Özellikle sulu k...
Devamını Oku

Biberli Domatesli Bulgur Pilavı

Biberli Domatesli Bulgur Pilavı, bulgurun insan sağlığına ne kadar faydalı bir tahıl ürünü olduğunu bilmeyen yoktur. Bulgur ve sebze ile yapılan bir pilavın ...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı

Bulgur Pilavı, Yurdumuzda her sofrayı sıklıkla süsleyen bu pilav ana yemekler denilince akla ilk gelen ve her yörede kendine özgü pişirilme şekli ile birçok ...
Devamını Oku

Kepekli Bulgur Pilavı

Kepekli Bulgur Pilavı: Hem sağlık açısından hem de daha az kalori almak için kepekli ürünler birebirdir. Bu sebeple de yemek yaparken ya da atıştırmalık...
Devamını Oku

Hamilelikte Bulgur Pilavı

Hamilelikte bulgur pilavı, bulgur kaynatılarak kurutulan tek bakliyattır. Hamilelik döneminde bulgur temel enerji kaynağımız olan karbonhidrattan zengin...
Devamını Oku

Firik Bulguru

Firik Bulguru; Piyasada bulunan bulgurlara nazaran yapımı itibariyle en değişik olanı, belki de bulgurun atası denilecek olan bulgur firik bulgurudur. Firik ...
Devamını Oku

Körili Bulgur Pilavı

Körili Bulgur Pilavı, Bulguru ne kadar çok sevdiğimiz ve ne kadar çok kullandığımız tartışılmaz bir konu. Özellikle de bulgur pilavını oldukça çok seviy...
Devamını Oku

Bebeklere Bulgur Pilavı

Bebeklere bulgur pilavı, Bulgur, buğdayın kaynatılıp, kurutulup, kabuğu soyularak değişik tipte değirmenler de öğütülmesi ile ortaya çıkan en önemli tahıl tü...
Devamını Oku

Köftelik Bulgur

Köftelik bulgur, Türk mutfağında bulgurun çok fazla önemi vardır. Her evde mutfak erzaklarının olmazsa olmazıdır. Marketlerden alıp çeşitli malzemelerle lezz...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı Çeşitleri

Bulgur Pilavı Çeşitleri, Ülkemizin Anadolu bölgesinde bulunan bulgur buğdaydan yapılı olup çeşit çeşit yemekleri yapılmaktadır. Bulgur önemli bir karbon...
Devamını Oku

Salçasız Bulgur Pilavı

Salçasız bulgur pilavı: Bulgur pilavının birçok çeşidi vardır. Salçalı, salçasız, sebzeli, etli, tavuklu, gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Damak tadına göre...
Devamını Oku

İnce Bulgur Salatası

İnce Bulgur Salatası, oldukça önemli ve sağlıklı bir gıda maddesi olmasından dolayı sıklıkla tüketilmekte olan bulgur sağlık açısından da oldukça faydal...
Devamını Oku

İri Bulgur Pilavı

İri Bulgur Pilavı, Hepimizin bildiği gibi bulgur, bir tahıl çeşididir. Tarlada yetişen buğdayı harmanda elde ederiz. Bulgur yapımında ilk olarak buğdayı...
Devamını Oku

Şalgamlı Bulgur

Şalgamlı bulgur gerek pilav gerekse salata olarak hazırlanabilecek bir tarif. Şalgam ve şalgam suyu sayesinde bulgurun sahip olduğu tat ve renk, sofrala...
Devamını Oku

Sulu Bulgur Köftesi

Sulu Bulgur Köftesi, Bulgur ve köftenin birleştiği güzel bir yemektir. Sağlığımız için tabi ki bulgur da köfte de çok önemlidir. Lezzetli ve sulu bir yemekti...
Devamını Oku

Bulgur Köftesi Kızartması

Bulgur Köftesi Kızartması, Özellikle iç Anadolu bölgesinde yetiştirilen bulgurun çok çeşitli yemek türleri yapılmaktadır. Şimdi sizlere bulgur köftesi kızart...
Devamını Oku

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Tarifi, Bulgur sevenler için denenmesi gereken lezzetli bir tarif olduğunu söyleyebilirim. Bulgurun besleyici özelliği fazla olduğu i...
Devamını Oku

Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı

Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı, Pilav bulgur, pirinç gibi taneli bitkilerin ya da şehriye, kuskus gibi makarna türlerinin suda kaynatılarak pişirilmesi...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Şalgamlı Bulgur
Sulu Bulgur Köftesi
Bulgur Köftesi Kızartması
Kuşbaşılı Bulgur Pilavı
Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024