Esmer Bulgur

Esmer bulgur: Esmer bulgur buğdaydayın öğütülmesi ile elde edilen geleneksel bir Anadolu yiyeceğimiz Ürdün'lerden biri olup tahıl grubundan sayılmaktadır ve beslenme piramidimizin zeminini oluşturmaktadır. Bulgur çok önemli ve ekonomik karbonhidrat kaynağımızdır.

Bulgurun yapıldığı ana maddesi buğday; endosperm ve öz kepek olarak üç gruptan oluşmaktadır.
Gerekli olan besin öğesi öz ve kepek bölümü içerinde bulunur. Endospermin içerdiği nişasta ve protein ile buğdayın ve bulgurun enerjisini veren kısımdır.

Buğdayın içerinde bulunan öz, kepek, çinko, krom ve magnezyum gibi mineralleri, diyet posasını, bazı fenolleri, fitatları, selenyumu, B12 dışındaki bütün B vitamini maddelerini barındırmaktadır.
  • Bulgurun kandaki yağ oranını düşürücü özelliği olduğu posa-lif açısından oldukça zengin bir gıdadır.
  • Protein değerinin düşük olduğu, karbonhidrat değeri bakımından yüksektir.
  • Bulgurda bulunmakta olan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sistemi bakımından oldukça faydalı olduğu bilinmektedir.
  • İçerdiği folik asitten dolayı hamileler ve çocuklar için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.
  • Doymamış yağ oranına sahip olup toplam yağ oranı çok düşük gıda ürünüdür. Kolesterol içermemektedir.
  • Hububat ürünlerinde en büyük dezavantaj olan Fitik asit, bulgurun kurutma ve pişirme işlemlerinden dolayı, bulgurda bulunmamaktadır.
  • Yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin emilimini hızlandırdığı, bağırsak kanserini önler ve kabızlığı engeller.
  • Radyasyonu emmez, radyasyona karşı dayanıklıdır. Bu sebepten dolayı bazı ülkelerde nükleer savaşlara karşı stoklarda bulundurulmaktadır. Diğer bakliyatlar ile karşılaştırıldığında en önemli besin kaynağın olarak gösterilmektedir.
  • Pişirme esnasında tanelerin ruşeymin kısmında bulunan besin maddesinin tanelerin içerisine nüfus ettiği için besin değeri makarna ve ekmekten çok yüksektir. Kurutma ve pişirme işlemlerinden dolayı küflenme riskine karşı daha dayanıklıdır. Bu nedenden raf ömrü daha uzundur.
  • Bulgurun faydasının oldukça yüksek olması bulguru bağırsakların çalışması bakımından oldukça önemli bir yere getirmiştir. Liflerin tok tutma özelliğine sahip olması ve kilo kontrolünde de önemli bir rol yüklenmiştir. Dünya sağlık örgütünün yapmış olduğu araştırmalar sonucunda belirttiği üzere günde 25-30 gr civarında lif ihtiyacımız bulunmakta olduğudur.
  • Yapısındaki B1 vitamini, sinir ve sindirim sistemimizin güçlenmesi için önemli olduğudur. Ayrıca beriberi (B1 vitamini eksikliği) hastalığı için tüketilmesi gerekmektedir. Bulgurun içeriğindeki folik asit hamileler ve çocukların zekâ seviyesini yükselttiğini için oldukça önemlidir.
  • İçeriğindeki glisemik endeksinin düşük olması sebebi ile bulgur uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Kana yavaş karıştığı için diyetlerde kullanılacak bir gıdadır. Ayrıca şeker hastalarının tüketmesinde tavsiye edilmektedir.
  • Soğuk ve sıcak olarak salatalarda, yemeklerde tüketilebilmesi amacı ile çeşitlilik sunar.
  • Bulgur, kuskus ve pirinçten daha besleyici bir üründür.
  • Esmer bulgur ve diğer bir çeşidi de sarı bulgur olarak iki çeşittir.
  • Bulgurun rengini buğdaydan aldığı ve bulgur sadece su ve buğdaydan oluşur ve rengi tamamen doğaldır.
  • Esmer bulgurun renginin farklı olması esmer bezostiye buğdaydan oluşur. Bu yüzden rengi daha koyu olup, renk farkı hammaddesinden kaynaklanmaktadır.
  • Renk farkı olan bu bulgurların tatlarında farklılık göstermektedir.
Bulgurun içeriğindeki besinlerin değerleri ise;
  • Karbonhidrat 73,8 gr
  • Yağ 1,5 gr
  • Protein 11 gr
27.01.2024 07:44:00
Esmer Bulgur ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Esmer Bulgur Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Esmer Bulgur"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kısırlık Bulgur

Kısırlık bulgur, Bulgurun ham maddesi bulgurdur. Normal bulgurun incesine kısırlık bulgur denir. Pirinçten çok daha besleyici ve faydalı bir besindir. Anadol...
Devamını Oku

Ispanaklı Bulgur Pilavı

Ispanaklı Bulgur Pilavı, oldukça sağlıklı ve besleyici tüm özellikleri bünyesinde barındıran ıspanaklı bulgur pilavı tarifimiz bu önemli özellikl...
Devamını Oku

İnce Bulgur Tarifleri

İnce bulgur tarifleri, ince bulgur daha çok garnitür hazırlamak için kullanılsa da ana yemek yapımlarında da sıkça tercihe dilmektedir. Özellikle sulu k...
Devamını Oku

Biberli Domatesli Bulgur Pilavı

Biberli Domatesli Bulgur Pilavı, bulgurun insan sağlığına ne kadar faydalı bir tahıl ürünü olduğunu bilmeyen yoktur. Bulgur ve sebze ile yapılan bir pilavın ...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı

Bulgur Pilavı, Yurdumuzda her sofrayı sıklıkla süsleyen bu pilav ana yemekler denilince akla ilk gelen ve her yörede kendine özgü pişirilme şekli ile birçok ...
Devamını Oku

Kepekli Bulgur Pilavı

Kepekli Bulgur Pilavı: Hem sağlık açısından hem de daha az kalori almak için kepekli ürünler birebirdir. Bu sebeple de yemek yaparken ya da atıştırmalık...
Devamını Oku

Hamilelikte Bulgur Pilavı

Hamilelikte bulgur pilavı, bulgur kaynatılarak kurutulan tek bakliyattır. Hamilelik döneminde bulgur temel enerji kaynağımız olan karbonhidrattan zengin...
Devamını Oku

Firik Bulguru

Firik Bulguru; Piyasada bulunan bulgurlara nazaran yapımı itibariyle en değişik olanı, belki de bulgurun atası denilecek olan bulgur firik bulgurudur. Firik ...
Devamını Oku

Körili Bulgur Pilavı

Körili Bulgur Pilavı, Bulguru ne kadar çok sevdiğimiz ve ne kadar çok kullandığımız tartışılmaz bir konu. Özellikle de bulgur pilavını oldukça çok seviy...
Devamını Oku

Bebeklere Bulgur Pilavı

Bebeklere bulgur pilavı, Bulgur, buğdayın kaynatılıp, kurutulup, kabuğu soyularak değişik tipte değirmenler de öğütülmesi ile ortaya çıkan en önemli tahıl tü...
Devamını Oku

Köftelik Bulgur

Köftelik bulgur, Türk mutfağında bulgurun çok fazla önemi vardır. Her evde mutfak erzaklarının olmazsa olmazıdır. Marketlerden alıp çeşitli malzemelerle lezz...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı Çeşitleri

Bulgur Pilavı Çeşitleri, Ülkemizin Anadolu bölgesinde bulunan bulgur buğdaydan yapılı olup çeşit çeşit yemekleri yapılmaktadır. Bulgur önemli bir karbon...
Devamını Oku

Salçasız Bulgur Pilavı

Salçasız bulgur pilavı: Bulgur pilavının birçok çeşidi vardır. Salçalı, salçasız, sebzeli, etli, tavuklu, gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Damak tadına göre...
Devamını Oku

İnce Bulgur Salatası

İnce Bulgur Salatası, oldukça önemli ve sağlıklı bir gıda maddesi olmasından dolayı sıklıkla tüketilmekte olan bulgur sağlık açısından da oldukça faydal...
Devamını Oku

İri Bulgur Pilavı

İri Bulgur Pilavı, Hepimizin bildiği gibi bulgur, bir tahıl çeşididir. Tarlada yetişen buğdayı harmanda elde ederiz. Bulgur yapımında ilk olarak buğdayı...
Devamını Oku

Şalgamlı Bulgur

Şalgamlı bulgur gerek pilav gerekse salata olarak hazırlanabilecek bir tarif. Şalgam ve şalgam suyu sayesinde bulgurun sahip olduğu tat ve renk, sofrala...
Devamını Oku

Sulu Bulgur Köftesi

Sulu Bulgur Köftesi, Bulgur ve köftenin birleştiği güzel bir yemektir. Sağlığımız için tabi ki bulgur da köfte de çok önemlidir. Lezzetli ve sulu bir yemekti...
Devamını Oku

Bulgur Köftesi Kızartması

Bulgur Köftesi Kızartması, Özellikle iç Anadolu bölgesinde yetiştirilen bulgurun çok çeşitli yemek türleri yapılmaktadır. Şimdi sizlere bulgur köftesi kızart...
Devamını Oku

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Tarifi, Bulgur sevenler için denenmesi gereken lezzetli bir tarif olduğunu söyleyebilirim. Bulgurun besleyici özelliği fazla olduğu i...
Devamını Oku

Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı

Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı, Pilav bulgur, pirinç gibi taneli bitkilerin ya da şehriye, kuskus gibi makarna türlerinin suda kaynatılarak pişirilmesi...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Şalgamlı Bulgur
Sulu Bulgur Köftesi
Bulgur Köftesi Kızartması
Kuşbaşılı Bulgur Pilavı
Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024