Firik Bulguru

Firik Bulguru; Piyasada bulunan bulgurlara nazaran yapımı itibariyle en değişik olanı, belki de bulgurun atası denilecek olan bulgur firik bulgurudur. Firik bulgurunun Doğu Akdeniz ve Güneydoğu'nun seçkin olan yemekleri arasına girmesini sağlayan ise ekildiği tarladan başlayıp mutfakta biten ilginç olan yolculuğunda yatar. Firik bulgurunun yapılışı ise yörelere özgü çeşitli yolları bulunmaktadır ancak temel olan prensip yeşil buğday başakları ile ateş ve dumanı bir araya getirebilmektir.
Mayıs ayı başlarında olgunlaşmış ancak hala yeşil olan buğday başakları oraklar ile biçilir ve desteler biçiminde bağlanır.

Kişi kendi firiğini bizzat yapacağını ve üteceği diyenler için bu desteleri doğrudan ateşe vererek firik yapmakta mümkün olur. Ancak dikkatli olmak ve işin püf noktalarını bilmek gereklidir çünkü buğday yaş olsa da kolay bir şekilde tutuşu verir. Öbür yollar ise toprakta özel bir şekilde hazırlanmış olan derin bir çukura, destelerin başları çukurun ortasına, dalları çukurun dış gelecek şekilde üst üste desteler halinde istiflenir. Bunların üstü kuru çalı çırpı ile beslenip tutuşturulur. Altta is ve dumana maruz bulunan sütlü buğday başakları kurumuş ve sertleşmiştir. Destelerden alınmış olan buğday başakları büyük kalburlarda öfelenerek tanelenir ve savrulur. Başakları içerisinden dökülen buğday taneleri yeşildir.

Firik ve firik yapımı çocukluktan kalan hatıraları ile de insanlar için özel olan bir üründür. Allah rahmet eylesin İbrahim Dedemiz firik yapılırken, firik yapanları uyarır ve bu işten vazgeçmelerini önerirdi.
Yeşil buğday başaklarının doğrudan ateşe tutulmasına iyi bir şekilde bakmazdı. Yapmayın israftır, nimet ateşe atılmaz. Atmayın ateşe yarısı yanıp, yok oluyor, sözleri hala insanların aklında. Fakat o büyük ateşlerin yakılması, yaş buğdaydan çıkan o beyaz olan yoğun duman, burnumuza gelen harika buğday kokusu ise insanlar için zihnimize işlenen unutulmaz olan harika manzaralardı.

Günümüzde ise bu işi eski usuller ile yapanlar kalmadı. Çünkü zahmetli bir iştir firik yapmak. Dumanı ile boğulur yapan insanlar. Fabrikalarda nem alıcı kurutma fırınlarında yapılmış olan firikler piyasada bol miktarda bulunmaktadır. Duman kokusu da var ancak eksik olan birtakım şeyler var o firiklerde. Neyin eksik olduğunu gerçek firiği tadanlar bilir, o farkı sözlerle ifade etmek fazla da kolay bir iş değildir.
20.01.2024 17:16:02
Firik Bulguru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Firik Bulguru Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Firik Bulguru"
Aynen katiliyorum.Cocuklugumda köyumuze gittigimizde annemin bizim icin o bugdayi yani firigi yakip bizlere yedirirdi.o guzelim yanmis firigin tadi kokusu halen aklimdadir.Yureginize saglik guzel yorumunuz icin..
Feride Tatar . 27.03.2019 01:47:43

Kolay Bulgur Pilavı Tarifi

Kolay Bulgur Pilavı Tarifi, Bulgur pilavına kim hayır diyebilir ki. Hem yaz aylarında hem de kış aylarında yanında salata ya da yoğurt olsa bile yeterli olan...
Devamını Oku

Kısırlık Bulgur

Kısırlık bulgur, Bulgurun ham maddesi bulgurdur. Normal bulgurun incesine kısırlık bulgur denir. Pirinçten çok daha besleyici ve faydalı bir besindir. Anadol...
Devamını Oku

Ispanaklı Bulgur Pilavı

Ispanaklı Bulgur Pilavı, oldukça sağlıklı ve besleyici tüm özellikleri bünyesinde barındıran ıspanaklı bulgur pilavı tarifimiz bu önemli özellikl...
Devamını Oku

İnce Bulgur Tarifleri

İnce bulgur tarifleri, ince bulgur daha çok garnitür hazırlamak için kullanılsa da ana yemek yapımlarında da sıkça tercihe dilmektedir. Özellikle sulu k...
Devamını Oku

Biberli Domatesli Bulgur Pilavı

Biberli Domatesli Bulgur Pilavı, bulgurun insan sağlığına ne kadar faydalı bir tahıl ürünü olduğunu bilmeyen yoktur. Bulgur ve sebze ile yapılan bir pilavın ...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı

Bulgur Pilavı, Yurdumuzda her sofrayı sıklıkla süsleyen bu pilav ana yemekler denilince akla ilk gelen ve her yörede kendine özgü pişirilme şekli ile birçok ...
Devamını Oku

Kepekli Bulgur Pilavı

Kepekli Bulgur Pilavı: Hem sağlık açısından hem de daha az kalori almak için kepekli ürünler birebirdir. Bu sebeple de yemek yaparken ya da atıştırmalık...
Devamını Oku

Hamilelikte Bulgur Pilavı

Hamilelikte bulgur pilavı, bulgur kaynatılarak kurutulan tek bakliyattır. Hamilelik döneminde bulgur temel enerji kaynağımız olan karbonhidrattan zengin...
Devamını Oku

Körili Bulgur Pilavı

Körili Bulgur Pilavı, Bulguru ne kadar çok sevdiğimiz ve ne kadar çok kullandığımız tartışılmaz bir konu. Özellikle de bulgur pilavını oldukça çok seviy...
Devamını Oku

Bebeklere Bulgur Pilavı

Bebeklere bulgur pilavı, Bulgur, buğdayın kaynatılıp, kurutulup, kabuğu soyularak değişik tipte değirmenler de öğütülmesi ile ortaya çıkan en önemli tahıl tü...
Devamını Oku

Köftelik Bulgur

Köftelik bulgur, Türk mutfağında bulgurun çok fazla önemi vardır. Her evde mutfak erzaklarının olmazsa olmazıdır. Marketlerden alıp çeşitli malzemelerle lezz...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı Çeşitleri

Bulgur Pilavı Çeşitleri, Ülkemizin Anadolu bölgesinde bulunan bulgur buğdaydan yapılı olup çeşit çeşit yemekleri yapılmaktadır. Bulgur önemli bir karbon...
Devamını Oku

Salçasız Bulgur Pilavı

Salçasız bulgur pilavı: Bulgur pilavının birçok çeşidi vardır. Salçalı, salçasız, sebzeli, etli, tavuklu, gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Damak tadına göre...
Devamını Oku

İnce Bulgur Salatası

İnce Bulgur Salatası, oldukça önemli ve sağlıklı bir gıda maddesi olmasından dolayı sıklıkla tüketilmekte olan bulgur sağlık açısından da oldukça faydal...
Devamını Oku

İri Bulgur Pilavı

İri Bulgur Pilavı, Hepimizin bildiği gibi bulgur, bir tahıl çeşididir. Tarlada yetişen buğdayı harmanda elde ederiz. Bulgur yapımında ilk olarak buğdayı...
Devamını Oku

Şalgamlı Bulgur

Şalgamlı bulgur gerek pilav gerekse salata olarak hazırlanabilecek bir tarif. Şalgam ve şalgam suyu sayesinde bulgurun sahip olduğu tat ve renk, sofrala...
Devamını Oku

Sulu Bulgur Köftesi

Sulu Bulgur Köftesi, Bulgur ve köftenin birleştiği güzel bir yemektir. Sağlığımız için tabi ki bulgur da köfte de çok önemlidir. Lezzetli ve sulu bir yemekti...
Devamını Oku

Bulgur Köftesi Kızartması

Bulgur Köftesi Kızartması, Özellikle iç Anadolu bölgesinde yetiştirilen bulgurun çok çeşitli yemek türleri yapılmaktadır. Şimdi sizlere bulgur köftesi kızart...
Devamını Oku

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Tarifi, Bulgur sevenler için denenmesi gereken lezzetli bir tarif olduğunu söyleyebilirim. Bulgurun besleyici özelliği fazla olduğu i...
Devamını Oku

Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı

Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı, Pilav bulgur, pirinç gibi taneli bitkilerin ya da şehriye, kuskus gibi makarna türlerinin suda kaynatılarak pişirilmesi...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Şalgamlı Bulgur
Sulu Bulgur Köftesi
Bulgur Köftesi Kızartması
Kuşbaşılı Bulgur Pilavı
Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024