Hamsili Bulgur Pilavı
Hamsili Bulgur Pilavı, Hamsi denilince akla ilk gelen bölge olan Karadeniz Bölgemize ait bu yemek günümüzde yurdumuzun birçok mutfağında pişirilmektedir. Hamsi ile bulgurun mükemmel uyumu ile ortaya çıkan bu pilav damağa hitap etmesinin yanı sıra görsel olarak da birçok insanı etkisi altına alan bir yemektir. Diyet yapan kadınlar için genellikle önerilmese de porsiyonu küçültülerek veya ekmek yerine hamsili pilav yenmesi ile diyetin dengelenebildiği bir yemektir.
Orta boy bir hamsili pilavda yaklaşık 340 kalorilik besin değeri bulunmaktadır.
Hamsili Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri- Bir yemek kaşığı tereyağı
- İki su bardağı pilavlık bulgur
- Üç su bardağı sıcak su
- Beş altı adet yeşil soğan
- Yarım demet maydanoz
- Yarım kilo hamsi (Kılçığı temizlenmiş)
- İki yemek kaşığı sıvı yağ
- Bir adet limon
- Tuz, karabiber, pul biber
Hamsili Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?
İlk olarak pilavımızı hazırlamaya başlıyoruz. Öncelikle tereyağı ve sıvı yağ tencereye koyularak üzerine bulgurlar eklenir. Yaklaşık beş dakika kadar kavrulan bulgurların üzerine sıcak su eklenir ve pişmeye bırakılır. Tam suyunu çekmeyen bulgurların üzerine tuz ve baharatlar da eklenir ve pişirme işlemine devam edilir. Son olarak pilava ence ince kıyılmış maydanoz ve yeşil soğanlar eklenir. Suyunu çeken bulgur pilavı dinlenmeye bırakılır ve pilavın dinlenmesi sırasında hamsi işlemine başlanır.
Derin bir tava içerisine önceden kılçıkları ayıklanmış ve iyice yıkanmış olan hamsiler aralarında hiç boşluk kalmayacak şekilde dizilir. Tavanın kenarına dizilen hamsilerin fazlalık tarafları dışa doğru bırakılır. Dizme işlemi bittikten sonra hamsilerin içerisine demlenmiş olan pilav ilave edilir ve her yerine iyice serilir. Son olarak hamsilerin tavanın kenarından sarkan fazlalık kısımları pilavın üzerine doğru kapatılır ve orta kısmada yine arasında boşluk kalmayacak şekilde hamsi dizilir. Hamsi dizme işleminin ardından ocak yakılır ve pilavın üzerine ince dilimlenmiş limon bırakılır. Kısık ateşte yavaş yavaş pişen hamsili pilavımızın alt tarafının pişmesinden emin olunduktan sonra üzerinde limonlar alınır ve düz bir kapak üzerinde ters çevrilen pilav pişmeyen kısmı alta gelecek şekilde tekrar tavaya yerleştirilir. Ayrı işlem tekrar edilerek pilavın üzerine yine limon dilimleri bırakılır ve pilavın alt kısmı iyice kızartılarak pişirilir. Her iki tarafı pişen hamsili bulgur pilavı sıcak bir şekilde servise hazır hale gelir.
19.01.2024 14:31:55
Hamsili Bulgur Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Hamsili Bulgur Pilavı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|