Kastamonu Bulguru

Kastamonu Bulguru, buğdayın atası olarak da bilinir. Çünkü tam 10.000 senelik geçmişe sahiptir. Genetiği bozulmadan günümüze kadar gelen Kastamonu bulguru tek buğday çeşididir. Oldukça sert bir buğday olduğundan dolayı bulgura işlenmiştir. Kastamonu bulguruna ayrıca siyez bulguru da denir. Bu bitki çeşidi hiçbir hastalık türünden etkilenmemektedir.
Bu bulgur bilinen en eski bulgurdur Kastamonu bölgesinde yetiştirilen bu bulgur çeşidi vitamin açısından oldukça zengin bir bulgur türüdür. Glisemik indeksi diğer bulgur çeşitlerine göre bakarak çok daha düşüktür bu özelliği sayesinde diyet yapan kişiler ve şeker içinde tavsiye edilir. Kastamonu bir diğer adı ile de siyez bulguru görünüş itibariyle o bilinen turuncu bulgurlara benzememektedir. Daha çok işlenmiş bulgura benzer. Pilavı hem çok lezzetli hem de kalori oranı oldukça düşüktür. Kastamonu bulguru siyez bulguru olarak da bilinir yüksek antioksidan içeriğine sahip bu bulgur çok çeşitli vitamin değerlerini de bulundurur. Kastamonu bulgurunun protein değeri çok yüksek karbonhidrat değeri ise düşük olan bir bulgurdur siyah bulgurların atası olarak bilinir. Kastamonu bulguru mineral bakımından ve selüloz bakımından çok zengindir. İçeriğindeki folik asit sayesinde özellikle hamile ve çocuklar için çok önemli bir gıda maddesidir. Kastamonu bulguru saklama koşulları serin ortamlarda güneş görmeyen alanlarda ve özellikle ağzı kapalı cam kaplarda muhafaza edilmesi uygun olur.

Kastamonu bulguru faydaları nelerdir?


Kastamonu bulguru yani siyah bulgurunun faydalarına bakacak olursak insanlara kilo aldırmama özelliği, kolesterol içermeyen, lif yapısı bakımından dolayı insan Sindirim sistemini kolaylaştıran ve bağırsakları temizleyici özelliği bulunan bir bulgudur.
Ayrıca çok yüksek antioksidan içerir. Bu sayede insanın hücre yapılarını korur Kastamonu bulguru yaşlanmayı geciktirir, anne sütünü arttırır bu yüzden emziren anneler şiddetle önerilir. Siyez bulguru kesinlikle bozulmaz ve küf tutmaz. Tabi ki Kastamonu bulgurunun bu özelliklerinden yararlanmak ve tam anlamı ile faydalanmak için bulgurun kabuğunun soyulmaması önemlidir. Ayrıca bulgurların kırık olmaması da önem taşımaktadır. Kastamonu bulguru dünyada bulunan bütün buğdayların atası olarak bilinir.

Kastamonu bulguru üretimi nasıl yapılır?


Kastamonu bulguru Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yapmış olduğu çalışmalara göre Kastamonu bulguru yani siyez bulguru yaklaşık olarak ülkemizde 14 bin dekarlık bir alanda yetiştirilmektedir. Buradan 300 kilo civarında ürün hasat edilmektedir Kastamonu bulguru şu anda Türkiye'nin hatta dünyanın en çok değerli bulguru olarak bilinir. Kastamonu bulgur üretimi gelişmiş makinelerle yapılmamakta halen bu bulgurun üretimi yöre halkının geleneksel yöntemleriyle yapılmaktadır. Bu sebeple genetik yapısını uzun yıllardan günümüze kadar korumayı başarmıştır.
19.01.2024 11:50:16
Kastamonu Bulguru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kastamonu Bulguru Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kastamonu Bulguru"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kısırlık Bulgur

Kısırlık bulgur, Bulgurun ham maddesi bulgurdur. Normal bulgurun incesine kısırlık bulgur denir. Pirinçten çok daha besleyici ve faydalı bir besindir. Anadol...
Devamını Oku

Ispanaklı Bulgur Pilavı

Ispanaklı Bulgur Pilavı, oldukça sağlıklı ve besleyici tüm özellikleri bünyesinde barındıran ıspanaklı bulgur pilavı tarifimiz bu önemli özellikl...
Devamını Oku

İnce Bulgur Tarifleri

İnce bulgur tarifleri, ince bulgur daha çok garnitür hazırlamak için kullanılsa da ana yemek yapımlarında da sıkça tercihe dilmektedir. Özellikle sulu k...
Devamını Oku

Biberli Domatesli Bulgur Pilavı

Biberli Domatesli Bulgur Pilavı, bulgurun insan sağlığına ne kadar faydalı bir tahıl ürünü olduğunu bilmeyen yoktur. Bulgur ve sebze ile yapılan bir pilavın ...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı

Bulgur Pilavı, Yurdumuzda her sofrayı sıklıkla süsleyen bu pilav ana yemekler denilince akla ilk gelen ve her yörede kendine özgü pişirilme şekli ile birçok ...
Devamını Oku

Kepekli Bulgur Pilavı

Kepekli Bulgur Pilavı: Hem sağlık açısından hem de daha az kalori almak için kepekli ürünler birebirdir. Bu sebeple de yemek yaparken ya da atıştırmalık...
Devamını Oku

Hamilelikte Bulgur Pilavı

Hamilelikte bulgur pilavı, bulgur kaynatılarak kurutulan tek bakliyattır. Hamilelik döneminde bulgur temel enerji kaynağımız olan karbonhidrattan zengin...
Devamını Oku

Firik Bulguru

Firik Bulguru; Piyasada bulunan bulgurlara nazaran yapımı itibariyle en değişik olanı, belki de bulgurun atası denilecek olan bulgur firik bulgurudur. Firik ...
Devamını Oku

Körili Bulgur Pilavı

Körili Bulgur Pilavı, Bulguru ne kadar çok sevdiğimiz ve ne kadar çok kullandığımız tartışılmaz bir konu. Özellikle de bulgur pilavını oldukça çok seviy...
Devamını Oku

Bebeklere Bulgur Pilavı

Bebeklere bulgur pilavı, Bulgur, buğdayın kaynatılıp, kurutulup, kabuğu soyularak değişik tipte değirmenler de öğütülmesi ile ortaya çıkan en önemli tahıl tü...
Devamını Oku

Köftelik Bulgur

Köftelik bulgur, Türk mutfağında bulgurun çok fazla önemi vardır. Her evde mutfak erzaklarının olmazsa olmazıdır. Marketlerden alıp çeşitli malzemelerle lezz...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı Çeşitleri

Bulgur Pilavı Çeşitleri, Ülkemizin Anadolu bölgesinde bulunan bulgur buğdaydan yapılı olup çeşit çeşit yemekleri yapılmaktadır. Bulgur önemli bir karbon...
Devamını Oku

Salçasız Bulgur Pilavı

Salçasız bulgur pilavı: Bulgur pilavının birçok çeşidi vardır. Salçalı, salçasız, sebzeli, etli, tavuklu, gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Damak tadına göre...
Devamını Oku

İnce Bulgur Salatası

İnce Bulgur Salatası, oldukça önemli ve sağlıklı bir gıda maddesi olmasından dolayı sıklıkla tüketilmekte olan bulgur sağlık açısından da oldukça faydal...
Devamını Oku

İri Bulgur Pilavı

İri Bulgur Pilavı, Hepimizin bildiği gibi bulgur, bir tahıl çeşididir. Tarlada yetişen buğdayı harmanda elde ederiz. Bulgur yapımında ilk olarak buğdayı...
Devamını Oku

Şalgamlı Bulgur

Şalgamlı bulgur gerek pilav gerekse salata olarak hazırlanabilecek bir tarif. Şalgam ve şalgam suyu sayesinde bulgurun sahip olduğu tat ve renk, sofrala...
Devamını Oku

Sulu Bulgur Köftesi

Sulu Bulgur Köftesi, Bulgur ve köftenin birleştiği güzel bir yemektir. Sağlığımız için tabi ki bulgur da köfte de çok önemlidir. Lezzetli ve sulu bir yemekti...
Devamını Oku

Bulgur Köftesi Kızartması

Bulgur Köftesi Kızartması, Özellikle iç Anadolu bölgesinde yetiştirilen bulgurun çok çeşitli yemek türleri yapılmaktadır. Şimdi sizlere bulgur köftesi kızart...
Devamını Oku

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Tarifi, Bulgur sevenler için denenmesi gereken lezzetli bir tarif olduğunu söyleyebilirim. Bulgurun besleyici özelliği fazla olduğu i...
Devamını Oku

Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı

Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı, Pilav bulgur, pirinç gibi taneli bitkilerin ya da şehriye, kuskus gibi makarna türlerinin suda kaynatılarak pişirilmesi...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Şalgamlı Bulgur
Sulu Bulgur Köftesi
Bulgur Köftesi Kızartması
Kuşbaşılı Bulgur Pilavı
Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024