Sade Bulgur Pilavı: Buğdaydan yapılan geleneksel bir Anadolu yiyeceği olan tahıl grubundan sayılmakta ve beslenme de önemli olarak yer almaktadır. Bulgur önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağı olan besinlerdendir. Bulgurun yapıldığı ana madde olan buğday; kepek, öz ve endosperm olarak 3 bölümden oluşmakta ve gerekli olan besin ögelerinin birçoğu öz ve kepek bölümü içerisinde yer almaktadır.
Endosperm içerisinde bulunan nişasta ve az proteinler ile buğdayın ve tabii ki bulgurun sadece enerji veren bölümünü oluşturmaktadır. Buğdayın yapısında bulunan öz ve kepek, magnezyum, çinko, krom gibi mineralleri, diyet posasını, fit atları, bazı fenolleri ve selenyumu; ayrıca da B12 dışındaki bütün B vitamini maddelerini içerisinde barındırmaktadır. Yiyecek olarak bulgurun birçok faydası da bulunmaktadır. Bu faydalar arasında;
- Bulgur kandaki yağ oranını düşürücü etkisi bilinen posa ve lif bakımından oldukça zengin gıdalardandır.
- Karbonhidrat değeri yüksek, protein değeri ise düşüktür.
- İçerisinde bulunan folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddelerindendir.
- Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır.
- Doymamış yağa sahip olduğundan dolayı, toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir.
- Kolesterol ihtiva etmez.
- Hububat ürünlerinin dezavantajı sayılan fitik asit, bulgurun pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, bulgurda yer almamaktadır.
- Yüksek mineral ve selüloz sebebi ile, besin emilimini hızlandırır böylece kabızlığı önler ve bağırsak kanseri riskini azaltır.
- Diğer bakliyatlar ile karşılaştırıldığında dünyadaki en önemli besin kaynağı durumuna gelmektedir.
Sade Bulgur Pilavı: Glisemik indeksi düşük ve lif oranı yüksek bir besin maddesidir. Bu sebep ile diyet yaparken içerisindeki yağ miktarına dikkat edilerek tüketilebilmektedir. 3 çorba kaşığı bulgur pilavı, 1 dilim ekmek yerine tüketilmelidir.
Sade bulgur pilavı malzemeleri
- 2 su bardağı bulgur,
- 1 çorba kaşığı salça,
- 3 çorba kaşığı tereyağı,
- 4 su bardağı sıcak su,
- Tuz.
Sade Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?
Bulguru yıkayıp, suyunu süzüyoruz. Tencereye tereyağını koyup eritiyoruz. Üzerine salçayı ilave edip 2-3 dakika kavuruyoruz. Bulguru ilave ederek 2-3 dakika daha kavuruyoruz ve sonra sıcak suyu, tuzu ilave edip, karıştırıyoruz ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Sade Bulgur Pilavı piştikten sonra üzerini kâğıt havlu ile örtüp, kapağını kapatıyoruz. 10-15 dakika demlendirdikten sonra servis ediyoruz.
Afiyet olsun.
20.01.2024 04:08:59