Sarımsaklı Bulgur Köftesi
Sarımsaklı bulgur köftesi: Bulgur Türk mutfağında bol miktarda kullanılan bir besindir. Genelde doğu bölgelerinde daha fazla tüketilse de hemen hemen hepimizin severek tükettiğimizi söyleyebiliriz. Bulguru birçok çeşit yemeğe kullandığımız gibi tek başına bir yemekte yapabiliriz. Örneğin bulgurlu yaprak sarması bulgurlu ıspanak ve pırasa yemeği gibi birçok çeşitte kullanabiliriz.
Veya bulgur pilavı veya kısır gibi garnitürler de hazırlayabiliriz. Bulgur ile yaptığımız yemek çeşitleri saymakla bitmez. Özellikle de kadın günlerinde bulgur işlerinin yerini hiçbir şey alamaz. Sanırım Türk milleti olarak bir hamur işi bir de bulgur işlerinden vazgeçemeyiz. Özellikle de kısır sarımsaklı bulgur köftesi çiğ köfte gibi bulgurlu yiyecekleri sevmeyen yoktur sanırım. Hepsi de biraz zahmet isteyen biraz da beceri isteyen yemeklerdir. Bulgurlu yemeklerin içinden bir tarif seçip sizlerle paylaşıyorum. Sarımsaklı bulgur köfte sevenler doğru mutfağa tarifteki malzemeleri ayarlayıp yapmaya. Sarımsaklı bulgur köftesi işin yapmanız gereken tek şey sizlerle paylaştığım tarife harfiyen uymaktır.
Sarımsaklı bulgur köftesi için gerekli malzemeler- 2 su bardağı ince köftelik bulgur,
- 1 yemek kaşığı biber salçası,
- 1 çay kaşığı pul biber,
- 1 çay kaşığı kara biber,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 1,5 su bardağı un,
Üzerine sos için gerekli malzemeler- 5 adet domates veya yarım kilo domates konservesi,
- 5 diş sarımsak,
- 1 demet maydanoz,
- 1 kaşık domates salçası,
- 1 adet limon suyu,
- 1 çay kaşığı kimyon,
- 1 çay kaşığı tuz,
- 1 çay kaşığı pul biber,
- 1 çay bardağı zeytinyağı,
- 1 çay kaşığı kara biber,
Sarımsaklı Bulgur Köftesi Nasıl Yapılır?
Öncelikle köftelik bulguru kısır ıslatıyor gibi ıslatıyoruz.
Daha sonra pul biber, kara biber, biber salçası ve tuzu atıyoruz bulguru iyice yoğurup un ilave ediyoruz. Un ile de yoğurduğumuz köftenin içine yavaş yavaş su ekleyip tekrar yoğuruyoruz. Çok katı bir köfte olmayacak ve çok cıvık da olmayacak elimizde yuvarlayacak kıvamda olmalı. Sarımsaklı bulgur köftesi haşlanır iken erimemesi için iyice yoğrulması gerekir. Yoğurduğumuz köfteden küçük misket büyüklüğünde parçalar kopartıp avuç içimizde yuvarlıyoruz ve işaret parmağınızla küçük bir çukur yapıp yanımıza aldığımız tepsinin içinde biriktiriyoruz. Bütün malzemeler bitinceye kadar bu isleme devam ediyoruz. Ardından ayrı bir yerde büyük bir tencereye su koyup kaynamaya bırakıyoruz. Su kaynarken bizde köfteye adını veren sarımsaklı sosu hazırlıyoruz. Kabuklarını soyup rendelediğiniz 5 adet domates veya domates konservesini küçük bir tencereye koyup ocağın altını yakıyoruz. Ardından biraz pişen domateslerin içine bir çay bardağı zeytinyağını ekliyoruz. Kimyon, kara biber, pul biber, tuz ve domates salçasını da ekleyip bir müddet daha pişiriyoruz. Sosu ocaktan indirip içerisine ezdiğimiz sarımsakları ve bir limon suyunu ekleyip bir kenara koyuyoruz. Ocağa koyduğumuz bir tencere su kaynayınca bir tatlı kaşığı tuz atıp içerisine hazırladığımız köfteleri atıyoruz. Birkaç taşım kaynayan köfteden bir tane alıp pişip pişmediğine bakıyoruz. Pişen köftelerin suyunu süzüp servis kasesine alıyoruz ve üzerine hazırladığımız sosu döküyoruz. Son olarak da ince ince doğradığımız maydanoz ile süslüyoruz. Hazırladığımız sarımsaklı bulgur köftesini turşu ile servis yapabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun.
28.01.2024 08:44:41
Sarımsaklı Bulgur Köftesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Sarımsaklı Bulgur Köftesi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|