Siyez bulguru, son günlerde kullanımı oldukça artan ve genetiğiyle oynanmamış tek tahıldır. Siyez bulguru ülkemizde Kastamonu da yetiştirilmektedir. Yaklaşık 10 bin yıllık bir geçmişi olan siyez bulguru, daha çok dağlık alanlarda yetişmekte ve günümüzde buğdayın atası olarak bilinmektedir. Diğer bulgur türlerinde olduğu gibi üretimi yapılırken rengi değişmez ve bu sayede besin değerinden hiçbir şey kaybetmez.
Küf ve bakteri oluşumuna karşı son derece dayanıklı bir buğday türüdür. Bu nedenle de raf ömrü oldukça uzundur.
Siyez bulguru faydaları nelerdir?
- Pirince nazaran çok daha faydalıdır ve çok daha fazla tercih edilmektedir.
- Lif bakımından zengin içeriğe sahiptir. Bu nedenle de sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi vardır.
- Antioksidan bakımından zengin içeriğe sahip olan siyez bulguru, hücre yapısını koruyarak yaşlanmayı geciktirir.
- Protein bakımından zengin değerlere sahiptir. Karbonhidrat değeri ise oldukça düşüktür.
- İçeriğinde yer alan B1 vitamini sinir ve sindirim sistemi sağlığı için yararlıdır.
- Bol miktarda folik asit içeren sirez bulguru, gebelik dönemi için oldukça faydalıdır. Çocukların gelişimine katkıda bulunur.
- Toplam yağ oranı çok düşük olan siyez bulguru doymamış yağ içerir.
- Kolesterol içermez.
- Anne sütünü arttırıcı etkisi vardır.
- İçeriğinde bulunan mineral ve selüloz sayesinde besin emilimini kolaylaştırır. Kabızlığa karşı iyi gelir. Bağırsak kanseri riskini azaltır.
- Diğer bakliyatlara nazaran dünya genelinde en önemli besin kaynağı olarak bilinir.
- Radyasyona karşı oldukça dirençlidir.
Siyez bulgur pilavı nasıl yapılır?
- 1 su bardağı siyez bulguru
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- Tuz, karabiber ve zerdeçal
Hazırlanışı: Uygun bir tavaya tereyağı eklenerek kızdırılır. Kızan yağda haşlanan nohutlar hafif kavrulur. Nohutların üzerine siyez bulguru eklenip bir iki dakika birlikte kavrulur. Üzerine 1-1,5 bardak sıcak su, tuz, karabiber ve zerdeçal eklenip devamlı karıştırılır. Pilav tavanın dibine tutmaya başladığında sıvıyağ ve bir miktar daha su eklenerek bir iki dakika ocakta bekletilir. Daha sonra üzeri kapatılarak 10-15 dakika dinlendirilerek servise sunulur.