Tavuklu Sebzeli Bulgur Pilavı, taneli bitkilerden elde edilen tahıl ürünlerinin öğütülmesiyle elde edilen bulgurların tavuk ve sebze ile pişirilmesiyle oluşturulan pilav çeşididir. Tavuklu sebzeli bulgur pilavı, eski dönemlerde Osmanlı sofralarını süsleyen zengin yemek çeşitlerinden biriydi. Günümüzde hala varlığını devam ettiren bu pilav içeriğindeki yüksek oranlı besin değeriyle adeta bir enerji deposudur.
Sağlık açısından faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz bu pilavın vücut direncini sağlamada ve tokluk hissi oluşturmasında oldukça etkisi olduğu söylenebilir. Bunun yanı sıra kemik yapısını sağlamlaştırır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek sindirim sistemini kolaylaştırır. Gerekli vitamin ve minerallerin vücuda alınmasını sağlar. Vücuttaki gereksiz maddelerin dışarı atımına öncülük eder. İçerisindeki sebzeler sayesinde lif oluşumuna katkıda bulunur.
Tavuklu sebzeli bulgur pilavı, damaklarda iz bırakan tek başına doyurucu bir etkiye sahip besin olduğu için çorba veya içecek dışında hiçbir ek yemek yapılmasına gerek kalmaz. Tavuğun kemikleriyle birlikte haşlanarak vitamin yüklü bu suyun pilav yapılırken kullanılması vücut gelişimine ve kemiklerin güçlenmesine sebep olmaktadır. Bu yüzden saf su yerine tavuk suyunun kullanılması sağlıklı hayat için idealdir. Tavuklu sebzeli bulgur pilavı lezzetiyle yemesi keyif verici içeriği zengin pilav çeşidi içeriğiyle midelere taht kurmaktadır.
Tavuklu sebzeli bulgur pilavı için gerekli malzemeler
2 kâse iri taneli bulgur
1 litre su
1 adet küçük boy tavuk
2 adet domates
2 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
1 adet sarı biber
100 gram tereyağı
Tavuklu sebzeli bulgur pilavı nasıl yapılır?
Tavuk kesilip parçalara ayrılarak yıkanır.
Kemikleriyle birlikte bir tencere içerisine alınarak 1 litre su içerisinde haşlanır. Haşlanan tavuk kemiklerinden ayıklanarak küçük parçacık haline getirilir ve sırasının gelmesi için bir tabakta bekletilir. Daha sonra biber ve domatesler yıkanıp ufak bir şekilde doğranır. Geniş bir tava içerisine tereyağı, biberler ve domates eklenerek kavrulur. Ardından bulgur eklenerek bir turda bulgur ile kavrulma işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra parçalanan tavuklar eklenir. Tuz ve tavuğun haşlanmış olduğu tavuk suyu bulgurun üzerine aktarılır. Tava kapağı kapatılarak kısık ateşte yaklaşık yarım saat pişirilir. Hazırlanan tavuklu sebzeli bulgur pilavı ateşten alındıktan sonra 10 dakika kapağı açılmadan bekletilerek dinlendirilmesi sağlanır. Son olarak da iştah açıcı görünümüyle servis edilir.
Afiyet olsun.
21.01.2024 07:38:10
Tavuklu Sebzeli Bulgur Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Öğrenci evinde sık yapılan yemekler makarna, pikav ve menemendir. Hem derslerimin yoğunluğundan dolayı, hemde çok uğraşmak istemediğim için bunca zamandır hem hızlı bir şekilde yapıp yedim. Artık yeşimim yemekleri biraz daha lezzetli bir şekilde yapmak için içerisine bişeyler katmaya başladım. Tavuklunsebzeli bulgur pilavı nasıl olur? Daha önceden deneyen var mı? Hatice . 04.11.2018 15:36:11
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024