{ "title": "Bulgur Çeşitleri", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/bulgur-cesitleri.jpg", "date": "21.01.2024 17:11:03", "author": "merve gündoğdu", "article": [ { "article": "Bulgur çeşitleri, buğdayın önce kaynatılması, ardından kabuğunun alınması daha sonra ise değirmende öğütülmesi ile elde edilen bir besin maddesidir. Bulgur, dünyada ilk işlenen gıda maddesi olarak bilinmektedir. M. Ö. 2800'lerde Çin İmparatoru Sheng Nung, ana maddesi olan buğday ve beş diğer besin maddesini kutsal saymıştır. Ayrıca çok eskiye dayanan bir geçmişi vardır. Bulgur adlandırılması verilene kadar birçok şekilde söylenegelmiştir. Bulgurun önceleri 'burghul', 'balgour' ve 'boulgur' adlandırmaları olmuştur. Sonraları değişime uğrayarak bulgur adını almıştır. Sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden olan bulgur geleneksel bir Anadolu yiyeceği olup, beslenme piramidimizin tabanında yer almaktadır. Bulgur, güçlü bir karbonhidrat kaynağı olup diğer besinlere göre daha sağlıklıdır. Bulgurun ham maddesi buğdaydır. Ancak öz, kepek ve endosperm adlı bölümlerden oluşur. Sağlıklı olan maddelerin bulunduğu alan özellikle öz ve kepek bölümleridir. Endosperm kısmının faydası ise barındırdığı nişasta ve düşük proteinlerle enerji vermekten öteye geçmez. Buğday içinde öz ve kepek, çinko, magnezyum, krom mineralleri ve selenyum, B1, B12 vitaminlerini barındırmaktadır. Bulgur diğer tahıl ürünlerinden özellikle pirinç ve kuskustan daha sağlıklı ve besleyicidir. Bulgur özellikle pilavlarımızın ham maddesidir.