{ "title": "Bulgur Çeşitleri", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/bulgur-cesitleri.jpg", "date": "21.01.2024 17:11:03", "author": "merve gündoğdu", "article": [ { "article": "Bulgur çeşitleri, buğdayın önce kaynatılması, ardından kabuğunun alınması daha sonra ise değirmende öğütülmesi ile elde edilen bir besin maddesidir. Bulgur, dünyada ilk işlenen gıda maddesi olarak bilinmektedir. M. Ö. 2800'lerde Çin İmparatoru Sheng Nung, ana maddesi olan buğday ve beş diğer besin maddesini kutsal saymıştır. Ayrıca çok eskiye dayanan bir geçmişi vardır. Bulgur adlandırılması verilene kadar birçok şekilde söylenegelmiştir. Bulgurun önceleri 'burghul', 'balgour' ve 'boulgur' adlandırmaları olmuştur. Sonraları değişime uğrayarak bulgur adını almıştır. Sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden olan bulgur geleneksel bir Anadolu yiyeceği olup, beslenme piramidimizin tabanında yer almaktadır. Bulgur, güçlü bir karbonhidrat kaynağı olup diğer besinlere göre daha sağlıklıdır. Bulgurun ham maddesi buğdaydır. Ancak öz, kepek ve endosperm adlı bölümlerden oluşur. Sağlıklı olan maddelerin bulunduğu alan özellikle öz ve kepek bölümleridir. Endosperm kısmının faydası ise barındırdığı nişasta ve düşük proteinlerle enerji vermekten öteye geçmez. Buğday içinde öz ve kepek, çinko, magnezyum, krom mineralleri ve selenyum, B1, B12 vitaminlerini barındırmaktadır. Bulgur diğer tahıl ürünlerinden özellikle pirinç ve kuskustan daha sağlıklı ve besleyicidir. Bulgur özellikle pilavlarımızın ham maddesidir.

Ayrıca çiğ köfte, kısır, pilav çeşitleri ve çorbalarda kullanılan bir tahıldır. Bulgurun temelde iki çeşidi vardır. Bunlar sarı ve esmer bulgurdur. Bunlar dışında ebat ve büyüklüklerine göre birçok bulgur çeşidi vardır. Bunlar ise başbaşı, iri pilavlık, pilavlık, ince pilavlık (Midyat), köftelik, çiğ köftelik, esmer pilavlık, esmer köftelik, kepekli pilavlık, kepekli köftelik bulgur çeşitleri bulunmaktadır. Sarı bulgur, durum buğdayından üretilmektedir. Bu yüzden rengi sarıdır. Esmer bulgur ise esmer bezostiye buğdayından üretilmektedir. Bu bulgurun rengi ise koyudur. Bu iki tür buğdaya renklerini veren şey kullanılan ham maddedir. Çeşitliliği lezzete de yansımaktadır.

Bulgur çeşitleri
Bulgur, mineral, vitamin açısından oldukça zengin bir besindir. Bulgur, sadece su ve buğdaydan oluştuğu için daha az kalorili olup daha sağlıklı bir besindir. Karbonhidrat değeri yüksek olan bir tahıldır. Bulgur folik asit içerdiğinden ötürü hem çocuklar hem de hamileler açısından oldukça faydalıdır. Kolesterol barındırmayan bulgur, özellikle uzun süre dayanıklı kalması yönüyle oldukça uzun ömürlüdür. Bağırsak kanserini engellediği gibi kabızlığı da engeller. Glisemik endeksi düşük olan bu besin uzun süre tokluk hissi kazandırır. Ayrıca sinir ve sindirim sistemimize iyi gelmektedir. Uzmanlar pirince kıyasla bulguru daha çok önermektedir. Bunun sebebi ise kalori açısından bulgurun daha az kalorili olmasıdır. Pirinç insan vücuduna 350 kalori enerji verirken, bulgur 360 kalorilik enerji verir.
" } ] }