{ "title": "Bulgur Karbonhidrat", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/Bulgur-Karbonhidrat-39.jpg", "date": "19.01.2024 12:55:49", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "Bulgur karbonhidrat, Anadolu'da geleneksel mutfaklarının olmazsa olmazlarından olan bulgur her evde mutlaka pişirilmektedir. Bulgur içinde bol lif bulunan karbonhidrat grubunda olan ve besleyici oldukça sağlık için önemli olan besinlerden biridir. Günümüzde çoğu kişi karbonhidrat, ağırlıklı besinlerle beslenmektedir. Günlük besin alırken mutlaka karbonhidrat alınmalıdır, bu gruplardan olan bulgur doğru şekilde tüketilmelidir. Bulgur karbonhidrat olarak gün içinde tüketilmeli akşam yemeklerinde değil akşam tüketilen bulgur karbonhidrat olduğu için ağır gelebilir. Uyuma saati en az bulgur tüketilirse akşam 5 saat sonra olmalıdır. Önemli bakliyat ürünlerinden biri olan bulgur pirinçten ve birçok baklagillerden önde gelmektedir.

Bütçe olarak her sofrada yer alan bulgur 76 gr karbonhidrat bulunmaktadır. Bulgur buğdaydan elde edilmesi sonucu içinde bol lif ve B vitamini bulunmaktadır. Birçok diyetisyenlerin bulguru ekmek yerine karbonhidrat ürünü olduğu için gördüğü bilinir, bu nedenle birçok hastaya yemesi için listelerde bulgur tüketilmesi için verilir. Ev hanımları mutfakta kullandıkları bulgurun karbonhidrat olduğunu unutmamalı ve pişirirken yağ kontrolünü ayarlamalıdırlar. Ayrıca 3 yemek kaşığı bulgurun 1 dilim ekmek yerini almaktadır. Bu sebeple kesinlikle bulgur tüketirken ekmekle bir arada tüketmenin son derece yanlış ve sakıncalı bir durum olduğu sağlığı olumsuz olarak etkiler.

Bulgur karbonhidrat zararları ve faydaları nelerdir?

Karbonhidrat ağırlıklı ve lif kaynağı çok olan bulgur sağlık açısından düşünüldüğünde bağırsak çalışmasına yardımcı olur. Ayrı bir özelliğiyse bulgur tüketilmesinin kişileri tok tutmasıdır. Gün içinde 25-30 gr tüketilen bulgur kişilerin lif ihtiyacını karşılamaktadır. Bulgur karbonhidrat bakımından özellikle anne adaylarının tüketmesi gereken, emziren ve hamile kadınlarda folik asit sayesinde bebeğin zekâ seviyesini yükseltir. Şeker hastalarının da bulgur tüketmeleri oldukça faydalıdır, yanında bol salata tüketilirse kişilerin alacağı günlük kaloriyi oldukça rahat karşılar. Bulgurun faydaları saymakla bitirilemez, birçok hastalığa iyi gelen bulgur karbonhidrat olmasına göre dengeli tüketildiğinde hiçbir zararı görülmemektedir. Zararları bulgurun çok fazla tüketilmesi durumunda kişilerde gaz sancısına neden olabilir. Mide hastalığı olan kişilerin bulgur tüketimi mideye zarar verebilir. Tabii ki bunlar çok aşırı tüketilmesi durumunda ortaya çıkan yan etkilerdir. Sağlıklı beslenmek için abartıya kaçınılmamalıdır, bulgur karbonhidrat zararından çok yararı vardır.
" } ] }