{ "title": "Bulgur Nasıl Yapılır", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/Bulgur-Nasil-Yapilir-57.jpg", "date": "20.01.2024 00:12:40", "author": "Sevda Esen", "article": [ { "article": "Bulgur nasıl yapılır, Osmanlı mutfağından günümüze gelen bulgur Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir. Severek tüketilen bulgur içerisinde bulunan vitamin ve mineral sayesinde doyurucu etkiye sahiptir ve uzun süre tokluk hissi verir. Hazır olarak satın almaya alışık olduğumuz bulgur, yakın zamana kadar annelerimiz tarafından evde hazırlanır ve tüketilirdi. Şimdi köylerde hala yapılmaktadır. Ancak yakın zamanda şartların hızla değişmesi nedeniyle sanayi tipi boyutlara ulaştı ve bu kültür de zamanla uzaklaşmaya başladı. Biz bugün sizin için hazırladığımız bu makalede evde bulgur hazırlamak isteyen kişilerin bulgur nasıl yapılır, sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Sizde bulgur nasıl yapılır öğrendikten sonra kendiniz hazırlayabilirsiniz. Meşakkatli ve sabır gerektiren bulgur yapımı çok eğlenceli ve bereketlidir. Bu şekilde kışa hazırlık yapabilir ve bol bol tüketebilirsiniz. Evde yapacağınız bulgurun bereketini gördükten sonra artık hep kendiniz yapmak isteyeceksiniz.

Bulgur yapımı için gerekli malzemeler
Buğday nasıl yapılır?

Bulgur yapımında kullanılan buğdayın iri taneli ve sert olanı makbuldür. İri taneli sert buğdaydan yapılan bulgur ile güzel sonuçlar alınır. Öncelikle buğdayı yıkama işlemiyle başlayalım. Bol su ile süzerek buğdayı yıkayın ve pişireceğiniz geniş kazanların içerisine alın. Buğdayın pişerken iki katına çıkacağını göz önünde bulundurularak yarıya kadar buğday yarısına kadar su ile doldurun ve ateşi yakın. Orta ateşte buğdaylar yeme kıvamına gelene kadar pişirin. Pişirme esnasında büyük kevgirler yardımıyla dibi tutmasın diye karıştırmayı ihmal etmeyin. Suyu az gelen buğdaya kaynar su ilavesi yapabilirsiniz. Pişen buğdayda su neredeyse kalmaz piştiğinden emin olduğunuz buğdayın altını kapatır bir süre dinlendirirseniz buğday bütün suyunu çeker. Çekmediği taktirde delikli süzgeçlerden sürebilirsiniz. Buğdayı temiz beyaz örtülerin brandaların üzerine direk güneş ışığına maruz kalacak şekilde ince bir tabaka halinde serin. Bu işlem sayesinde buğday kuruma süresi kısalır ve güneşten de faydalanmış olursunuz. Ara sıra elinizle karıştırarak tamamen kururttuğunuz buğdayı toplayın. Buğday içerisinde taş çöp varsa güzelce ayıklanır. Sonra değirmenlerde yemeklik köftelik gibi bulgur çeşitleri yapılır ve çok az tuz atılarak bez torbalarda kuru ve serin yerde muhafaza edilir.
" } ] }