{ "title": "Bulgur Yemekleri", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/Bulgur-Yemekleri-37.jpg", "date": "21.01.2024 03:21:46", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Bulgur Yemekleri, Bulgur; Buğdaydan yapılan geleneksel bir Anadolu yiyeceği olup tahıl grubundan sayılmakta ve beslenme piramidinin tabanında yer almaktadır. Bulgur önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır. Orta Asya'dan gelen Türk kavimlerinin temel besinleri arasında yer alan buğdayın, yoğurt, et ve bulgurun karışımlarından oluşan yemeklere Anadolu'da yetişen sebzelerde eklenmiştir. Bulgurdan ya da bulgur katılarak yapılan yemekler yüzyıllar içinde geliştirilerek bugünkü zengin halini almıştır. Bulgurun yoğurt et gibi hayvansal besinler, kuru-baklagiller, yağlı tohumlar ve sebzelerle birlikte yapılan yemekleri Türkiye'nin bütün bölgelerinde tüketilmektedir. Buğdaydan elde edilen ürünlerden yapılan yemekler halkın temel besinlerinin başında gelmekle birlikte düğün, bayram gibi özel günlerde yapılan yiyeceklerde de kullanıldığı bilinmektedir. Düğün ya da bayramlarda yapılan keşkek, aşure günü yapılan aşure, çocuk ilk dişini çıkardığında yapılan diş hediğinin temel malzemesini buğday oluşturmaktadır. Özellikle iç Anadolu'da düğünlerde buğday ya da bulgurdan yapılan çorba ya da yemekler görülmektedir. Bulgurun beslenmede çok kullanılmasının sebeplerinden birinin de kolaylıkla bozulmayan dayanıklı bir besin olmasından kaynaklanmaktadır. Bulgurun nem oranının düşük olması, üretimi esnasında uygulanan ön pişirme işlemi ile buğdaydaki nişastanın jelatin-ize olması ve kurutma işleminden sonra sert bir yapı kazanması bulgurun hem kolaylıkla pişirilmesini ve sindirilmesini hem de bozulmadan uzun süre dayanmasını sağlamaktadır. Çok eski dönemlerden beri Türk Halkı tarafından sevilerek tüketilen bulgur dayanıklı olmasının yanında besleyici, doyurucu, lezzetli ve ekonomik bir besindir. Halk arasında buğday taneleri öğütülürken oluşan iri parçalar bulgur ya da kırık adıyla bilinirken ince parçalar, düğü, düğür, düğürcük gibi isimler almaktadır. Buğday, kırık, normal orta pilavlık, pıtık, pıtpıtı ya da köftelik bulgur olarak da yörelere göre adlandırılmaktadır. İnce bulgur (Düğü) değişik yörelerde mercimekli köfte, bat, batırık, kısır, ekşili köfte, içli köfte gibi yemeklerin hazırlanmasında, daha iri taneli bulgurdan ise çorba pilav, dolma, sarma gibi yemek yapımında kullanılmakta. Buğday tanesinin tavlandıktan sonra dış kısımlarının biraz ayrılması elde edilen yarma, dövme de bazı çorbaların ve aşure tatlısının yapımında kullanılır Bulgur kullanılarak yapılan oldukça fazla yemek çeşidi mevcuttur. Bunlara yazımızın devamında yer vereceğiz. Bu yemeklerin özelliklerine göre farklı iriliklerdeki bulgurlar farklı hazırlama ve pişirme teknikleri uygulanmakla birlikte genel olarak bulgur sıcak ve soğuk olarak tüketilen yemeklerde pirinç gibi oranlı kaynar su ya da et suyu ile pişirilerek veya çiğden ovularak, yoğrularak ve yumuşatılarak hazırlanmaktadır.