Bulgurun zararları; Besleyici değeri yüksek olan bulgur diyetisyenler tarafında her zaman pirince alternatif olarak gösterilmiştir. Bulgur özellikle Anadolu'da geleneksel besin kaynağıdır. Karbonhidrat değerinin yüksek olması ve Ekonomik özellikleri bulgura ayrıcalık katmaktadır. Karbonhidrat bakımından hayli zengin olan bulgur vücuda dinçlik ve enerji verir. Folik asit içermesi bulguru ayrıca önemli kılmaktadır. Özellikle gebelik döneminde tüketilmesini uzmanlar tavsiye edilmektedir. Raf ömrünün uzun olması ve ayrıca böceklenme ve küflenmeye karşı dayanıklı bir besin kaynağıdır. Güneş görmeyen serin ortamlarda uzun süre saklanılan bir yiyecektir. Okul çağındaki çocukların vücut direncini arttırabilmek için özellikle haftada 2-3 kez bulgur ile beslenmeleri gerekir. Ayrıca iyi bir Lif kaynağıdır. Bu özelliği ile kandaki yağ oranını azaltıcı etkiye sahiptir. Bu da kandaki kötü kolesterol seviyesini düşmesi anlamına gelmektedir. B grubu vitaminleri bulgurun içerisinde de yer almaktadır. B grubu vitaminleri sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Bağırsakların daha düzenli ve rahat çalışmasını sağlar ve vücudun bağırsak kanserine yakalanma ihtimalini azaltır. Sağlık açısından güvenilir bir besin kaynağı olan ve yapılan araştırmalara göre vücut için bulgurun zararları olmadığını belirtmemiştir. Ancak aşırı tüketimlerde ufak tefek yan etkilere neden olabileceğini söylemişlerdir. Aşırı tüketildiğinde Aşırı gaz, karın ağrısına ve kramplara yol açması gibi. Ayrıca Mide ile alakalı problemi olan kişilerde mide ağrısına yol açabilmektedir. Tüm bunlar çok nadir görülebilecek yan etkilerdir. Bulgur vücut için zararı olmayan en güvenilir besin kaynaklarından biridir.
Bulgurun Zararları ve Faydaları Nelerdir?
Kansere karşı koruyucudur. Vücudu kansere karşı koruyarak kanser oluşma ihtimalini en aza indirir. Özellikle kolon kanseri üzerinde olumlu etkileri vardır.
Doku sağlığını koruyarak daha güçlü olmasını sağlar ve kas ve eklem ağrılarını hafifletir.
İskelet yapısının sağlığına karşı iyi gelir. Özellikle gelişme çağındaki çocuklarda kemik yapısının daha sağlam olmasına yardımcı olur. Ayrıca demir eksikliği nedeni ile oluşabilecek birçok hastalığa karşı koruyucu özelliğe sahiptir.
Bulgur safra taşlarının oluşumunu önleyici özelliği taşıyan bir besin maddesidir. Dolayısıyla Lif bakımından zengin içeriğe sahip olduğu için tuvalet ihtiyacının daha rahat gerçekleşmesini sağlayarak safra taşı oluşma ihtimalini azaltır.
Kansızlığa karşı tüketilebilecek değerli besinlerden biridir. Kansızlık (Anemi) olarak bilinen hastalığının oluşma riskini minimuma indirir.
Ciddi bir beyin hastalığı olan Alzheimer hastalığına karşı faydalıdır. Alzheimer hastalığının oluşma riskini azaltır.
Kilo vermeyi kolaylaştırır. Bulgur besleyici ve doyurucu özelliği yüksek olan bir besin maddesidir. Bu özelliği ile tokluk süresini uzatarak daha acıkmayı geciktirir. İçeriğinde bol miktarda doymamış yağ bulunduğu için kilo artışına neden olmaz.
Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Kan şekerini düzenleyici özelliği olduğu için diyabet hastaları tarafından tüketmesini Hekimler tavsiye eder.
Sindirim sisteminin daha işlevsel çalışmasını sağlar. Özellikle bağırsak kanserini önleyici etkisi bulunmaktadır. Hatta bağırsak kanseri hastalarının tedavisi boyunca destek olması açısından bulgur tüketimi önerilir.
Gebelik döneminde hem annenin sağlığı hem de anne karnındaki bebeğin gelişimi için faydalıdır.