{ "title": "Çiğ Köftelik Bulgur", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/cig-koftelik-bulgur.jpg", "date": "20.01.2024 06:33:01", "author": "Mehmet", "article": [ { "article": "Çiğ Köftelik Bulgur, buğdaydan elde edilmektedir. Nasıl elde ettiğimizden biraz bahsetmek istersek kısaca anlatalım. Buğday su ile yıkanıp temizlendikten sonra büyük kazanlarda su ilave edilerek kaynatılır. Suyu süzgeçten geçirilip kurutma işlemi için güneşe serilir, Kurtulmuş buğdaylar daha sonra öğütme işlemi için değirmende işlemden geçer, bu işlemde özellikle çiğ köftelik bulgur yapılacağını belirtmemiz gerekmektedir, çünkü normal pilavlık bulgur ile çiğ köftelik bulgur arasında bazı farklar vardır. Pilavlık bulgur, çiğ köftelik bulgura göre biraz daha kabadır. Çiğ köftelik bulgur daha ince kıyım olmalıdır. Özellikle kış aylarında, oturma guruplarında, bayanların altın günlerinde misafirlerimize ikramda bulunabileceğiniz menüler arasında yer alır. Çiğ köftelik bulgurun yanında içecek olarak ayran, şalgam suyu veya meşrubat servis edilebilirsiniz. Çiğ köftelik bulgurdan çiğ köfte nasıl yapılır birazda bu konu üzerinde durmak istiyorum. Çiğ köfte yoğurmak aslında çok zordur, özellikle bulgur ağızda fark edilmeyecek şekilde eritilinceye kadar yoğurulmalıdır. Bu işlem biraz meşakkatli olsa da şimdi market veya alışveriş noktalarında kolay hazırlanmış şekilde paketlenmiş olarak satılmaktadır. Bu paketlerden temin edip yarım saatte çiğ köfte hazırlayabilirsiniz. Ama esas çiğ köftelik bulgurla bu işlem biraz zaman alabilir, Son zamanlarda sadece çiğ köfte satış noktaları açılmaktadır.

Ülkemiz insanları hazır yemeği sever hale gelmiştir neden mi diye soracak olur iseniz? Özellikle son yıllarda erkekler gibi bayanlarında çalışması bu durumu etkilemiştir. Çalışan bayanların zaman bulup çiğ köfteye zaman ayıramadığından dolayı hazır çif köfte satış yerlerine, dolayısıyla da çiğ köftelik bulgura talep artmıştır. Bulgur çok faydalı bir gıda maddesidir. Çiğ köfte yapımı haricinde daha birçok yemek yapımında kullanılmaktadır, özellikle ülkemizde en çok pilav yapımında kullanılmaktadır ve pirinçten daha fazla faydalıdır. Bulgurun birçok hastalığı olumlu yönde etkilediği hekimler tarafından da onaylanmaktadır. Özellikle sindirim sistemi rahatsızlığı olmak üzere, şeker hastalığı olan kişilerce, bayanların hamilelik dönemlerinde bebeğin gelişimi için çok faydalıdır. Çiğ köftelik de olsa bulgurun faydaları anlatmakla bitmiyor. Şimdiden afiyet olsun.
" } ] }