{ "title": "Ekşili Bulgur Köftesi", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/eksili-bulgur-koftesi.jpg", "date": "19.01.2024 00:43:12", "author": "Nilgün Öztürk", "article": [ { "article": "Ekşili bulgur köftesi, eskiden günümüzdeki gibi çeşitli yiyecekler yoktu ve olan yiyecekler çok pahalı olduğunda alınamıyordu. Bu yüzden ninelerimiz ellerinde imkânlarla çeşitli emekler üretmeye gayret ederlerdi. Bunlardan biri de ekşili bulgur köftesi. Köftenin yapımı biraz zahmetli ama bol vitaminli ve lezzetli yemek çeşididir. Günümüzde artık kadınlar altın günlerinde ikram etmeye başladılar. Ninemden almış olduğum ekşili bulgur köftesinin tarifini sizinle paylaşayım.

Ekşili Bulgur Köftesi Malzemeleri

Hamuru için
Sosu için
Ekşili Bulgur Köftesi Yapılışı 

İlk olarak köftelik bulguru 4 su bardağı sıcak su ve tuz ile ıslatalım. Yaklaşık olarak 20-25 dakika dinlenmeye bırakalım. Daha sonra ıslatmış olduğumuz köftelik bulguru ılık su ilave ederek yoğurmaya başlayalım. Kulak memesi kıvamında hamur elde edikten sonra hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlıyoruz. Bütün hamuru yuvarladıktan sonra köftenin içini hazırlamaya başlıyoruz. Daha önce yıkayıp soymuş olduğumuz soğanı küçük küçük doğruyoruz daha sonra derin bir tencerenin içine tereyağı ve sıvı yağı ardında doğramış olduğumuz soğanı ekleyip kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Soğanlar piştikten sonra salça ekleyip 1-2 kez salça ile kavurduktan sonra baharatını ekliyoruz ardında yaklaşık 1,5 litre sıcak su ilave ederek kanamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan sonra önce köfteleri ardından ıspanak ve mercimeği ilave ederek kaynamaya bırakılır. Köfteler ve içinde diğer malzemeler piştikten sonra ocağı kapatmaya yakın limon veya nar ekşisini ilave ederek 1-2 dakika daha kaynadıktan sonra ocakta indirin. Ekşili bulgur köftesi hazır istediğiniz şekilde sunum yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }