{ "title": "Esmer Bulgur", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/esmer-bulgur.jpg", "date": "27.01.2024 07:44:00", "author": "Asiye gezgiç", "article": [ { "article": "
Esmer bulgur: Esmer bulgur buğdaydayın öğütülmesi ile elde edilen geleneksel bir Anadolu yiyeceğimiz Ürdün'lerden biri olup tahıl grubundan sayılmaktadır ve beslenme piramidimizin zeminini oluşturmaktadır. Bulgur çok önemli ve ekonomik karbonhidrat kaynağımızdır.

Bulgurun yapıldığı ana maddesi buğday; endosperm ve öz kepek olarak üç gruptan oluşmaktadır. Gerekli olan besin öğesi öz ve kepek bölümü içerinde bulunur. Endospermin içerdiği nişasta ve protein ile buğdayın ve bulgurun enerjisini veren kısımdır.

Buğdayın içerinde bulunan öz, kepek, çinko, krom ve magnezyum gibi mineralleri, diyet posasını, bazı fenolleri, fitatları, selenyumu, B12 dışındaki bütün B vitamini maddelerini barındırmaktadır.
Bulgurun içeriğindeki besinlerin değerleri ise;
" } ] }