{ "title": "Firik Bulguru", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/firik-bulguru.jpg", "date": "20.01.2024 17:16:02", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Firik Bulguru; Piyasada bulunan bulgurlara nazaran yapımı itibariyle en değişik olanı, belki de bulgurun atası denilecek olan bulgur firik bulgurudur. Firik bulgurunun Doğu Akdeniz ve Güneydoğu'nun seçkin olan yemekleri arasına girmesini sağlayan ise ekildiği tarladan başlayıp mutfakta biten ilginç olan yolculuğunda yatar. Firik bulgurunun yapılışı ise yörelere özgü çeşitli yolları bulunmaktadır ancak temel olan prensip yeşil buğday başakları ile ateş ve dumanı bir araya getirebilmektir. Mayıs ayı başlarında olgunlaşmış ancak hala yeşil olan buğday başakları oraklar ile biçilir ve desteler biçiminde bağlanır.

Kişi kendi firiğini bizzat yapacağını ve üteceği diyenler için bu desteleri doğrudan ateşe vererek firik yapmakta mümkün olur. Ancak dikkatli olmak ve işin püf noktalarını bilmek gereklidir çünkü buğday yaş olsa da kolay bir şekilde tutuşu verir. Öbür yollar ise toprakta özel bir şekilde hazırlanmış olan derin bir çukura, destelerin başları çukurun ortasına, dalları çukurun dış gelecek şekilde üst üste desteler halinde istiflenir. Bunların üstü kuru çalı çırpı ile beslenip tutuşturulur. Altta is ve dumana maruz bulunan sütlü buğday başakları kurumuş ve sertleşmiştir. Destelerden alınmış olan buğday başakları büyük kalburlarda öfelenerek tanelenir ve savrulur. Başakları içerisinden dökülen buğday taneleri yeşildir.

Firik ve firik yapımı çocukluktan kalan hatıraları ile de insanlar için özel olan bir üründür. Allah rahmet eylesin İbrahim Dedemiz firik yapılırken, firik yapanları uyarır ve bu işten vazgeçmelerini önerirdi. Yeşil buğday başaklarının doğrudan ateşe tutulmasına iyi bir şekilde bakmazdı. Yapmayın israftır, nimet ateşe atılmaz. Atmayın ateşe yarısı yanıp, yok oluyor, sözleri hala insanların aklında. Fakat o büyük ateşlerin yakılması, yaş buğdaydan çıkan o beyaz olan yoğun duman, burnumuza gelen harika buğday kokusu ise insanlar için zihnimize işlenen unutulmaz olan harika manzaralardı.

Günümüzde ise bu işi eski usuller ile yapanlar kalmadı. Çünkü zahmetli bir iştir firik yapmak. Dumanı ile boğulur yapan insanlar. Fabrikalarda nem alıcı kurutma fırınlarında yapılmış olan firikler piyasada bol miktarda bulunmaktadır. Duman kokusu da var ancak eksik olan birtakım şeyler var o firiklerde. Neyin eksik olduğunu gerçek firiği tadanlar bilir, o farkı sözlerle ifade etmek fazla da kolay bir iş değildir.
" } ] }