{ "title": "İçli Köftelik Bulgur", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/icli-koftelik-bulgur.jpg", "date": "22.01.2024 00:52:51", "author": "Mehmet", "article": [ { "article": "İçli Köftelik Bulgur, İç Anadolu Bölgesinde üretilen Türkiye genelinde oldukça fazla tüketilen bulgur besin maddesi birçok yemek çeşidi de kullanılmaktadır. İçli köfte de bu yemeklerden bir tanesidir ve daha farklı birçok yemek için kullanılan bulgurdan en çok pilav, kısır, çorba ve çiğ köfte yapılarında kullanılır. İçli köftelik bulgur, buğdayın belirli işlemlerden geçmesiyle elde edilir.

İçli köftelik bulgur nasıl elde edilir; Buğdayın hasat işlemi tamamlandıktan sonra bol su ile yıkanır. Sonra büyük kazanlar içinde kaynatılır. Daha sonra suyu süzülüp güneşe serilir. Yazın kavurucu sıcaklarında, güneş ışığında doğal imkânlar dahilinde kurutulur. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra değirmene götürülür. Değirmende Buğdayların içli köftelik bulgur yapılacağı önceden belirtilir. Çünkü içli köftelik bulgur pilavlık bulgurdan daha ince olmalıdır. Değirmende öğütme işlemi tamamlandıktan sonra rüzgârlı bir havada kepekle bulgur savurma ve eleme yöntemiyle ayırt edilir. Bu yorucu işlemlerden sonra içli köftelik bulgur hazır hale gelir. Yöresel lezzetlerimizden birisi olan bulgur, özellikle İç Anadolu Bölgesinde Malatya ve Gaziantep mutfağının vazgeçilmez lezzetidir. İçli köfte hazırlaması bir hayli zahmetli olup, buna karşı yemesi de bir hayli güzeldir.

Bulgurlu İçli Köftenin İç Malzemeleri
Bulgurlu İçli Köftenin Dış Malzemeler.
Bulgurlu İçli Köftenin Yapılışı:

Köftemizin önce iç kısmını yapalım; Önce kıymayı kısık ateşte suyunu çekene kadar kavuralım daha sonra ince kıyılmış soğanımızı ilave edip birlikte pişirelim. Ocağın altını kapatmaya bir, iki dakika kala cevizimizi ve damak tadınıza göre tuz ve baharatlarımızı ilave edip ocağın altını kapatalım.

Dış malzemelerin Nasıl Yapılır?

Bulgurumuzu geniş bir kabın içerisinde su ilave ederek Islatırım daha sonra çok ince kıyılmış soğan yumurta irmik domates ve biber salçalarını da ilave ederek yoğurma işlemine başlayalım bu arada tuz ve pul biber ilave etmeyi unutmayın macun kıvamını gelene dek yoğuralım. Kıvamının yumuşak olmasına dikkat edelim. Yoğurma sırasında bulgurların ağzımızda hissedilmeyecek duruma gelmesi yoğurma işleminin tamamlandığını gösterir.

Bulgurlu İçli Köftenin Açılışı.

Macun kıvamını almış içli köfte hamurumuzu yumurta büyüklüğünde avucumuzun içine alarak ortasını boşaltır içerisine önceden hazırladığımız iç malzemesini koyarız. Bu arada ellerinizi biraz ıslatırsanız köfte hamurunun elinize yapışmasını önleyecektir. Hazırladığımız macunun içine iç malzemesini doldurup ağzını kapatırız. Burada dikkat edilmesi gereken hamurun her tarafta eşit olmasıdır. Daha sonra ocakta önceden kaynattığımız suyun içerisine atıp haşlıyoruz, bu işlem köfteler suyun dibinden yüzeyine çıkana kadar haşlanmış. İçli köftemiz neredeyse hazır sadece sosumuz kaldı. İster toz bile ile tereyağlı sos yapıp sıcak servis yapın, isterseniz sarımsaklı yoğurtla sos yapıp soğuk servis edin. Size bırakıyorum Bulgurlu içli Köftemiz hazır afiyet olsun.
" } ] }