{ "title": "İnce Bulgur Yemekleri", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/Ince-Bulgur-Yemekleri-65.jpg", "date": "20.01.2024 03:45:03", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
İnce bulgur yemekleri, bulgur ham maddesi buğday olan, kalın ve ince çeşitleri bulunan sağlıklı bir besin maddesidir. Pirince oranla daha besleyici ve sağlıklı olan bulgur, birçok yemek tarifi için kullanılmaktadır. İnce bulgur daha çok köfte yapımında kullanılsa da garnitür, çorba gibi yemeklerde de kullanılmaktadır. Bulgur yüksek oranda karbonhidrat içerir. Bunun yanı sıra, çinko, kepek, magnezyum, lif, folik asit, B grubu vitaminler bakımından zengin içeriğe sahiptir. Bulgur özellikle gebelik döneminde uzmanlar tarafından anne adaylarına tavsiye edilen bir besindir. Hem anne hem de anne karnındaki bebeğin gelişimine katkıda bulunur. Anne adayları ince bulguru değişik şekillerde hazırlayarak diyet programlarına ekleyebilir. Şimdi ince bulgur yemekleri nelermiş hep birlikte bakalım.

İnce bulgur yemekleri

İçli köfte için gerekli malzemeler

Hamuru için
İç harcı için
İçli köfte nasıl yapılır?

İç köftenin içi için, kıyma bir tavaya alınarak bıraktığı suyu çekene kadar kavrulur. Kuru soğan soyulduktan sonra çok ince kıymanın içine doğranır. Yeteri kadar sıvıyağ eklenerek kıyma ve kuru soğan birkaç dakika birlikte kavrulur. Salça, baharat ve tuz eklenerek karıştırılır. Son olarak ceviz içi ve maydanoz eklenip karıştırıldıktan sonra harç ocaktan alınır. Çukur bir kabın içine ince bulgur, irmik ve tuz eklenir. Üzerini geçecek şekilde su ilave edilerek 5 dakika kapağı kapatılarak dinlendirilir. Dinlenen malzemelere yumurta, salça, tuz ve istenilen baharatlar eklenerek homojen bir şekilde yoğrulur.

Dinlenen bulgurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak önce avuç içinde yuvarlanıp, sonra uzun şekil verilir. İşaret parmağı suya batırılarak şekil verilen köftenin orta kısmı mümkün olduğunca ince açılır. Açılan yerden iç harç koyularak tekrar köfte yuvarlanır. Tüm malzeme bitene kadar aynı işlem tekrarlanır Kızartma tavasına bol sıvıyağ eklenerek kızdırılır. Kızgın yağda içli köfteler kızartılıp, havlu kâğıt serili bir tabağa çıkartılır. Sıcak şekilde servis yapılır Afiyet olsun.

Yoğurtlu fellah için gerekli malzemeler

Köftesi için
Sos için
Yoğurtlu fellah köftesi nasıl yapılır?

Bulgur çukur bir kaba alınarak üzerini geçecek şekilde kaynar su eklenir. Kabın ağzı kapatılarak bulgur suyu çekene kadar beklenir. Şişen bulgurun içine, salça, un, baharatlar, tuz eklenerek iyice yoğrulur. Yoğrulan hamurdan ufak parçalar koparılıp avuç içinde yuvarlanır. Her bir yuvarlağın ortasına parmakla bastırılarak çukurlaştırılır. Büyük bir tencereye su koyularak kaynatılır Hazırlanan köfteler kaynayan suya atılıp üzerine tuz eklenir. Birkaç dakika haşlandıktan sonra köfteler süzülerek geniş bir servis tabağına alınır.

Sosu için, 3 yemek kaşığı sıvıyağ tavaya alınarak üzerine salçalar eklenip kavrulur. Baharat ve tuzu ilave edilerek karıştırılır. Hazırlanan sos servis tabağına alınan köftelerin üzerine dökülür. Son olarak sarımsaklar rendelenerek yoğurda bir miktar tuzla eklenir. Servis tabağında köftelerin orta kısmı havuz şeklinde açılarak hazırlanan sarımsaklı yoğurt bu boşluğa dökülür. Üzeri ince kıyılmış maydanozla süslenip sunum yapılır.

Afiyet olsun.

" } ] }