{ "title": "İnce Bulgur", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/Ince-Bulgur-79.jpg", "date": "20.01.2024 01:36:40", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "İnce Bulgur, tahıl bitkisinin buğday tohumlarının birkaç kat öğütülmesiyle oluşturulan bulgur türüdür. Lif bakımından değerlidir. Karbonhidrat değeri yüksektir. Gıda olarak tüketilmesi birçok derde devadır. İnce bulgurdan her çeşit yemek elde edilmektedir. Tok olmayı sağlayan bu besin maddesi pişirilince daha da yoğun olarak çoğalmaktadır. İnce bulgurdan yapılan gıdalar sindirim sistemini kolaylaştırarak bağırsakları güçlendirir. İnce bulgur, sarı ve esmer olarak iki çeşide ayrılır, sarı ve esmer ince bulgur. İnce bulgurun farklı renklerde olması ham madde farkından kaynaklanır. Bu bulgur türü mutfağın ana yemeklerini oluşturan ürünlerin başında gelir.

Sarı ince bulgur: Anadolu'da yetişen tahılların sert durum buğdayından oluşur. Bu sebeple sarı renktedir. Bulgur köftelerinin birçok türü sarı bulgurdan yapılmaktadır. Et yemeklerinin yanına çok yakışır. Örneğin, İçli köfte, kısır, mercimek köftesi, çiğ köfte, yuvalama, analı kızlı, fellah köftesi, nohutlu ekşili köfte, yaprak sarmaları ve pilav çeşitleri ile misket çorba, düğün çorbası gibi birçok yemek yapılır.

Esmer ince bulgur: Verimli topraklarda yetişen tahıl ürünlerinin esmer bezostiye buğdayından oluşur. Bu nedenle rengi esmerdir. Özellikle çiğköfte yapımına yakışan esmer bulgurdan birçok yemek türü yapılabilmektedir.

" } ] }