{ "title": "İri Bulgur", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/Iri-Bulgur-96.jpg", "date": "20.01.2024 16:24:12", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "İri Bulgur, buğdayın iri şekilde öğütülmesiyle oluşturulan bulgur çeşitlerindendir. İri bulgur geleneksel Anadolu yemeklerinin temelini oluşturmaktadır. Önemli miktarda karbonhidrat kaynağıdır. İri bulgur, posa ve lif bakımından değerli olup vücut direncini arttırır. Vitaminleri sayesinde sindirim sistemini güçlendirerek bağırsaklara iyi gelir. İçerdiği folik asitten ötürü gebelerin iri bulgur tüketimi için bilinçlendirme yapılması önemlidir. Kolesterol içermediğinden yağ oranı düşüktür. Radyasyona karşı dayanıklığı ile bilinen bir besin maddesidir. İri bulgurla genellikle her çeşitten pilavlar yapılmaktadır. Bunun dışında bulgur köfteleri ve iç yemeklerinde kullanım alanı geniştir. Doyurucu özelliğinin yüksek olması sebebiyle askeri stoklarda yerini alan besinlerden biridir. İri bulgurun raf ömrü diğer paket ürünlere göre daha dayanıklıdır. Muhafaza edilmesi hususunda dikkatli olmak gerekir. Çünkü, bazı hayvan türleri bulguru sevdiği için ortada açık halde veya sağlam kaplarda muhafaza edilmeyen bulgurdan faydalanarak kendilerine menü hazırlayabilir. Özellikle kemirgen hayvanlar bu konuda işin uzmanıdır. Torba içerisindeki bulgura kemirerek hangi yükseklikte olursa olsun ulaşabilirler. Bu yüzden iri bulgurları saklarken dikkatli bir şekilde korumak gerekmektedir.

İri bulgurun su içerisinde şişip yoğunlaşmasıyla bereketli besinler arasında yerini almaktadır. İri bulgur sarı ve esmer olarak iki çeşide ayrılır. Kullanım alanları oldukça geniş olan bu gıda hemen hemen her yerde yemeklerin baş tacıdır. Lif oranı yüksek olan bu gıdanın aşırı tüketimi kilo açısından zararlı bir etkiye sahiptir. Bu nedenle kontrollü bir şekilde tüketimi önerilir. İri bulgur sıcak ve soğuk yemeklerin yanı sıra çorbalarda da kullanılmaktadır.

İri bulgur ile yapılan yemek çeşitleri

Bulgur kebabı: Doğu bölgelerine has bir yemek çeşidi olan iri bulgur, kuru soğan, et karışımından elde edilerek meşe ağacı közü üzerinde pişirilen bir yemek türüdür.

Pilav: İri bulgurun yağ ve su gibi katkılarla pişirilmesiyle elde edilen yemek çeşididir. Ana yemeklerin yanında olmazsa olmazlardandır. Birçok çeşidi mevcuttur.

Misket köfte: Bulgurun un ve su ile yumuşatılmasıyla elde edilen köfte türüdür. Her türlü sebze ile sote yapılarak çeşitlilik gösterir.

Bulgur salatası: Sıcak su ile yumuşatılan bulgurun çeşitli sebzelerle karıştırılarak elde edilmesiyle oluşturulan vitaminli bir salata türüdür.

Bunların dışında akla gelebilecek, kısır, mercimekli çiğ köfte, içli köfte, düğün çorbası, iri bulgurlu ıspanak çorba gibi birçok çeşitte iri bulgurdan yemek yapılması mümkündür.
" } ] }