{ "title": "İri Bulgur", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/Iri-Bulgur-96.jpg", "date": "20.01.2024 16:24:12", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "İri Bulgur, buğdayın iri şekilde öğütülmesiyle oluşturulan bulgur çeşitlerindendir. İri bulgur geleneksel Anadolu yemeklerinin temelini oluşturmaktadır. Önemli miktarda karbonhidrat kaynağıdır. İri bulgur, posa ve lif bakımından değerli olup vücut direncini arttırır. Vitaminleri sayesinde sindirim sistemini güçlendirerek bağırsaklara iyi gelir. İçerdiği folik asitten ötürü gebelerin iri bulgur tüketimi için bilinçlendirme yapılması önemlidir. Kolesterol içermediğinden yağ oranı düşüktür. Radyasyona karşı dayanıklığı ile bilinen bir besin maddesidir. İri bulgurla genellikle her çeşitten pilavlar yapılmaktadır. Bunun dışında bulgur köfteleri ve iç yemeklerinde kullanım alanı geniştir. Doyurucu özelliğinin yüksek olması sebebiyle askeri stoklarda yerini alan besinlerden biridir. İri bulgurun raf ömrü diğer paket ürünlere göre daha dayanıklıdır. Muhafaza edilmesi hususunda dikkatli olmak gerekir. Çünkü, bazı hayvan türleri bulguru sevdiği için ortada açık halde veya sağlam kaplarda muhafaza edilmeyen bulgurdan faydalanarak kendilerine menü hazırlayabilir. Özellikle kemirgen hayvanlar bu konuda işin uzmanıdır. Torba içerisindeki bulgura kemirerek hangi yükseklikte olursa olsun ulaşabilirler. Bu yüzden iri bulgurları saklarken dikkatli bir şekilde korumak gerekmektedir.