{ "title": "Kara Bulgur Pilavı", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/Kara-Bulgur-Pilavi-99.jpeg", "date": "21.01.2024 01:30:17", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Kara bulgur pilavı, ülkemizin dört bir yanında severek ve beğenilerek hazırlanan bir yiyecektir. Sağlıklı ve besleyici özelliği yüksek olduğu kadar çok lezzetlidir. Özellikle okuldan gelen çocukların büyük iştahla yiyebileceği besleyici bir öğündür. Bulgur buğdaydan elde edilen tahıl grubundan olan ve beslenme piramidinde en alt bölümde yer alan karbonhidrat değeri yüksek bir besindir. Bulgur elde edildiği buğdayın öz, endosperm ve kepek adı verilen üç bölümü bulunmaktadır. Öz ve kepek bölümü besin öğelerinin çoğunu içermektedir. Endosperm bölümü ise nişasta ve protein içeriğiyle enerji sağlayan kısmıdır. Folik asit açısından zengin olduğundan, çocukların ve hamile kadınların beslenmesinde yer almalıdır. Öz ve kepek bölümünün içeriğinde magnezyum, çinko, krom, diyet posası, fenoller, fitatlar, selenyum ve B12 dışındaki B vitaminlerini bulundurmaktadır. Şimdi kara bulgur pilavı için gerekli malzemelere bir göz atalım;

Kara bulgur pilavı için gerekli malzemeler
Kara bulgur pilavı tarifi Nasıl Yapılır?

İlk önce bulgurlar ayıklanarak, iyice yıkanır ve süzülür. Daha sonra pilav yapılacak tencereye tereyağını ilave ederek ocak üzerinde orta ateşte eritilir. Hemen ardından domates rendesini ve biber salçasını ilave ederek bir süre kokusu çıkana kadar kavurun. Daha sonra yıkayıp, süzdüğümüz bulgurları eriyen tereyağı üzerine ekleyerek bir süre karıştırarak kavurun. Tuz ve kimyonu da ekleyip birkaç kez karıştırdıktan sonra üzerine bir parmak çıkana kadar sıcak su ilave edip kaynadıktan sonra ocağın altını tamamen kısın ve suyunu tamamen çekene kadar pişirin. Üzeri göz göz oluncaya kadar ve suyunu tamamen çekinceye kadar piştikten sonra ocağın altını tamamen kapatın. Bu lezzetli, nefis ve harika tat olan kara bulgur pilavını tüm sevdikleriniz ve aileniz ile afiyetle yiyebilirsiniz.

" } ] }