{ "title": "Kara Bulgur", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/Kara-Bulgur-73.png", "date": "21.01.2024 13:05:15", "author": "Onur Özbinar", "article": [ { "article": "Kara bulgur, buğdayın öğütülmesiyle elde edilebilen geleneksel olan bir Anadolu yiyeceğimiz Ürdünlülerden birisi olup tahıllar grubundan sayılabilmektedir veya beslenme piramidimizin zeminini oluşturabilmektedir. Bu çok önemli ya da ekonomik olan karbonhidrat kaynağımızdır. Bulgurun yapıldığı ana maddesi buğdaydır. Endosperm veya öz kepek olarak da 3 gruptan oluşabilmektedir. Kara bulgur, gerekli olabilen besin ögesi de öz veya kepek olan bölümü içerisinde bulunabilmektedir. Kara bulgur, endospermin içerisinde nişasta ya da proteinle buğdayın veya bulgurun enerjisini verebilen kısımlarıdır. Kara bulgur, içerisinde bulunabilen öz, kepek, çinko, krom veya magnezyum gibi olan mineralleri, diyet posasını, bazı fonolleri, fitatları, selenyumu, B12 dışarısındaki bütün B vitamini maddelerini de barındırabilmektedir.

Bulgurun kandaki yağ oranını da düşürücü olan özelliği olduğu posa veya lif açısından da oldukça zengin olabilen bir tür gıdadır.

Protein değerinin de düşük olduğu karbonhidrat değerleri bakımından ise çok yüksektir.

Bulgurda bulunmuş olan B1 vitaminleri sinir veya sindirim sistemi bakımından oldukça da faydalı olduğu bilinir.

İçermiş olduğu folik asitlerden dolayı hamileler ya da çocuklar için oldukça faydalı bir tür besin kaynağıdır.

Doymamış olan yağ oranına sahip olup toplam olan yağ oranı çok düşük bir gıda ürünüdür. Kolesterol içermemektedir.

Hububat ürünlerinde de en büyük dezavantaj olan fitik asit, bulgurun kurutma veya pişirme işlemlerinden dolayı bulgurda da bulunamamaktadır.

Yüksek mineral ya da selülozdan dolayı da besin emilimini hızlandırdığı, bağırsak kanserini önler veya kabızlığı engellemektedir.

Radyasyonu emmez, radyasyona karşı da çok dayanıklıdır. Bu sebeplerden dolayı da bazı ülkelerde nükleer savaşlara karşı da stoklarda bulundurulmalıdır. Diğer bakliyatlarla karşılaştırıldığı zaman en önemli olan besin kaynağı olarak gösterilir.

Pişirme esnasında da tanelerin ruşeymin kısmında bulunabilen besin maddesinin de tanelerin içine nüfus edebildiği için besin değerleri makarna ya da ekmekten çok fazla yüksektir. Kurutma veya pişirme işlemlerinden sonra küflenme riskine karşı da daha dayanıklıdır. Bu nedenden de raf ömrü çok daha uzundur.

Bulgurun faydasının oldukça fazla yüksek olması bulguru bağırsakların çalışması bakımından da oldukça önemli olan bir yere getirilmiştir. Liflerin de tok tutma özelliğine sahip olması veya kilo kontrolünde önemli olan bir rol üstlenmiştir. Dünya sağlık örgütünün yapmış olduğu araştırmalar sonucunda da belirttiği üzere günde 25-30 gram civarında da lif ihtiyacımız bulunmakta olabildiğidir.

Yapısında B1 vitamini sinir veya sindirim sistemimizin güçlenmesi için de çok önemlidir. Ancak B1 vitamin eksikliği hastalığı için de tüketilmesi gerebilmektedir. Bulgurun içerdiği folik olan asitler hamileler ya da çocukların zekâ seviyesini yükselttiği için olduğunca önemlidir.

" } ] }