{ "title": "Kara Bulgur", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/Kara-Bulgur-73.png", "date": "21.01.2024 13:05:15", "author": "Onur Özbinar", "article": [ { "article": "Kara bulgur, buğdayın öğütülmesiyle elde edilebilen geleneksel olan bir Anadolu yiyeceğimiz Ürdünlülerden birisi olup tahıllar grubundan sayılabilmektedir veya beslenme piramidimizin zeminini oluşturabilmektedir. Bu çok önemli ya da ekonomik olan karbonhidrat kaynağımızdır. Bulgurun yapıldığı ana maddesi buğdaydır. Endosperm veya öz kepek olarak da 3 gruptan oluşabilmektedir. Kara bulgur, gerekli olabilen besin ögesi de öz veya kepek olan bölümü içerisinde bulunabilmektedir. Kara bulgur, endospermin içerisinde nişasta ya da proteinle buğdayın veya bulgurun enerjisini verebilen kısımlarıdır. Kara bulgur, içerisinde bulunabilen öz, kepek, çinko, krom veya magnezyum gibi olan mineralleri, diyet posasını, bazı fonolleri, fitatları, selenyumu, B12 dışarısındaki bütün B vitamini maddelerini de barındırabilmektedir.