{ "title": "Kastamonu Bulguru", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/Kastamonu-Bulguru-53.jpg", "date": "19.01.2024 11:50:16", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kastamonu Bulguru, buğdayın atası olarak da bilinir. Çünkü tam 10.000 senelik geçmişe sahiptir. Genetiği bozulmadan günümüze kadar gelen Kastamonu bulguru tek buğday çeşididir. Oldukça sert bir buğday olduğundan dolayı bulgura işlenmiştir. Kastamonu bulguruna ayrıca siyez bulguru da denir. Bu bitki çeşidi hiçbir hastalık türünden etkilenmemektedir. Bu bulgur bilinen en eski bulgurdur Kastamonu bölgesinde yetiştirilen bu bulgur çeşidi vitamin açısından oldukça zengin bir bulgur türüdür. Glisemik indeksi diğer bulgur çeşitlerine göre bakarak çok daha düşüktür bu özelliği sayesinde diyet yapan kişiler ve şeker içinde tavsiye edilir. Kastamonu bir diğer adı ile de siyez bulguru görünüş itibariyle o bilinen turuncu bulgurlara benzememektedir. Daha çok işlenmiş bulgura benzer. Pilavı hem çok lezzetli hem de kalori oranı oldukça düşüktür. Kastamonu bulguru siyez bulguru olarak da bilinir yüksek antioksidan içeriğine sahip bu bulgur çok çeşitli vitamin değerlerini de bulundurur. Kastamonu bulgurunun protein değeri çok yüksek karbonhidrat değeri ise düşük olan bir bulgurdur siyah bulgurların atası olarak bilinir. Kastamonu bulguru mineral bakımından ve selüloz bakımından çok zengindir. İçeriğindeki folik asit sayesinde özellikle hamile ve çocuklar için çok önemli bir gıda maddesidir. Kastamonu bulguru saklama koşulları serin ortamlarda güneş görmeyen alanlarda ve özellikle ağzı kapalı cam kaplarda muhafaza edilmesi uygun olur.

Kastamonu bulguru faydaları nelerdir?

Kastamonu bulguru yani siyah bulgurunun faydalarına bakacak olursak insanlara kilo aldırmama özelliği, kolesterol içermeyen, lif yapısı bakımından dolayı insan Sindirim sistemini kolaylaştıran ve bağırsakları temizleyici özelliği bulunan bir bulgudur. Ayrıca çok yüksek antioksidan içerir. Bu sayede insanın hücre yapılarını korur Kastamonu bulguru yaşlanmayı geciktirir, anne sütünü arttırır bu yüzden emziren anneler şiddetle önerilir. Siyez bulguru kesinlikle bozulmaz ve küf tutmaz. Tabi ki Kastamonu bulgurunun bu özelliklerinden yararlanmak ve tam anlamı ile faydalanmak için bulgurun kabuğunun soyulmaması önemlidir. Ayrıca bulgurların kırık olmaması da önem taşımaktadır. Kastamonu bulguru dünyada bulunan bütün buğdayların atası olarak bilinir.

Kastamonu bulguru üretimi nasıl yapılır?

Kastamonu bulguru Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yapmış olduğu çalışmalara göre Kastamonu bulguru yani siyez bulguru yaklaşık olarak ülkemizde 14 bin dekarlık bir alanda yetiştirilmektedir. Buradan 300 kilo civarında ürün hasat edilmektedir Kastamonu bulguru şu anda Türkiye'nin hatta dünyanın en çok değerli bulguru olarak bilinir. Kastamonu bulgur üretimi gelişmiş makinelerle yapılmamakta halen bu bulgurun üretimi yöre halkının geleneksel yöntemleriyle yapılmaktadır. Bu sebeple genetik yapısını uzun yıllardan günümüze kadar korumayı başarmıştır.
" } ] }