{ "title": "Kastamonu Bulguru", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/Kastamonu-Bulguru-53.jpg", "date": "19.01.2024 11:50:16", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kastamonu Bulguru, buğdayın atası olarak da bilinir. Çünkü tam 10.000 senelik geçmişe sahiptir. Genetiği bozulmadan günümüze kadar gelen Kastamonu bulguru tek buğday çeşididir. Oldukça sert bir buğday olduğundan dolayı bulgura işlenmiştir. Kastamonu bulguruna ayrıca siyez bulguru da denir. Bu bitki çeşidi hiçbir hastalık türünden etkilenmemektedir. Bu bulgur bilinen en eski bulgurdur Kastamonu bölgesinde yetiştirilen bu bulgur çeşidi vitamin açısından oldukça zengin bir bulgur türüdür. Glisemik indeksi diğer bulgur çeşitlerine göre bakarak çok daha düşüktür bu özelliği sayesinde diyet yapan kişiler ve şeker içinde tavsiye edilir. Kastamonu bir diğer adı ile de siyez bulguru görünüş itibariyle o bilinen turuncu bulgurlara benzememektedir. Daha çok işlenmiş bulgura benzer. Pilavı hem çok lezzetli hem de kalori oranı oldukça düşüktür. Kastamonu bulguru siyez bulguru olarak da bilinir yüksek antioksidan içeriğine sahip bu bulgur çok çeşitli vitamin değerlerini de bulundurur. Kastamonu bulgurunun protein değeri çok yüksek karbonhidrat değeri ise düşük olan bir bulgurdur siyah bulgurların atası olarak bilinir. Kastamonu bulguru mineral bakımından ve selüloz bakımından çok zengindir. İçeriğindeki folik asit sayesinde özellikle hamile ve çocuklar için çok önemli bir gıda maddesidir. Kastamonu bulguru saklama koşulları serin ortamlarda güneş görmeyen alanlarda ve özellikle ağzı kapalı cam kaplarda muhafaza edilmesi uygun olur.