{ "title": "Kestaneli Bulgur Pilavı", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/kestaneli-bulgur-pilavi.jpg", "date": "19.01.2024 14:57:34", "author": "ayşe can yağmur", "article": [ { "article": "Kestaneli bulgur pilavı, günümüz aşçılarının adeta rehberi olan Osmanlı mutfağında birçok değişik lezzet ve tarif ile yer almıştır. Osmanlı mutfağı oldukça değişik tariflerin de keşfedildiği ve kaydedildiği bir lezzet fabrikası gibidir. İşte bunlardan biri de çerez olarak gördüğümüz kestanenin kah tatlı kah tuzlu yemek ve ikramlarda sıkça kullanılmasıdır. Kestane, besin değeri yönüyle çok zengindir. Kestanenin yağ oranının düşük olmasına rağmen vücudumuz için çok faydalı omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini ihtiva etmesi sebebiyle diyetisyenlerce kolesterolü dengeleme açısından tavsiye edilmektedir.

Osmanlı mutfağında pirinçten daha çok bulgur kullanılırdı. Pilav dışında çorbalarda, dolma içlerinde ve köftelerde de kullanılırdı.

Kestaneli Bulgur Pilavının Tarihçesi

15. Yüzyılda has mutfakta kestaneli bulgur pilavının piştiğinin ispatı olan 1473 yılına ait mutfak belgelerine göre mutfak harcama listelerinde kestaneli bulgur pilavı malzemelerine rastlanmaktadır. Bu listelerde göre kestane şöyle kaleme alınırmış; baha-i kestane, be-cihet-i dane-i bulgur-ı hassa. Servisinde ise kızarmış tavuk veya dana eti kullanılan bu lezzetli pilavın tarifi şöyledir;

Kestaneli Bulgur Pilavı Malzemeleri
Kestaneli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Kestaneli bulgur pilavı adının ihtişamına oranla yapılışı oldukça basit bir pilavdır. Çizilen kestaneler tuzlu suda haşlandıktan sonra iç ve dış kabukları ayıklanarak ikiye bölünür. Yemeklik ufak ufak doğranan soğanla 2 çorba kaşığı tereyağında kavrulur. Başka bir tencerede et suyu, kalan tereyağı ve arzuya bağlı baharatlar bir taşım kaynatılır. Bulgur ve kestaneler kaynatılan bu suya katılır. Orta ateşte 10 dk pişirilir. Pişirilen pilav servis edilmeden önce bir miktar demlenmeye bırakılır. Hazır hale gelen pilav servis tabağına alınır ve dereotu ile süslenir.

Afiyet olsun.
" } ] }