{ "title": "Köftelik Bulgur", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/koftelik-bulgur.jpg", "date": "21.01.2024 12:12:01", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Köftelik bulgur, Türk mutfağında bulgurun çok fazla önemi vardır. Her evde mutfak erzaklarının olmazsa olmazıdır. Marketlerden alıp çeşitli malzemelerle lezzet verdiğimiz bulgur bin bir zahmetle üretilen bir besindir. Son baharda ekilen buğdayın ilk baharda yeşerip yazın olgunlaşıp sararması sonucu bin bir zahmetle elde edilen buğdayların. Yıkanıp koca koca kazanlarda kaynatılıp bir de onu tekrar kurutulup taş değirmenlerde örgütleme aşamalarından sonra meydana gelen bir besindir. Bulgurun soframıza gelene kadarki serüveni oldukça uzundur. Bulgur çeşit çeşittir örneğin pilavlık bulgur, çobanlık bulgur ve köftelik bulgur. Özellikle iç Anadolu'da yetiştirilen buğday ve gördüğü birtakım işlemler sonucu bin bir zahmetle mutfağımıza giren bulgunun besin değeri de oldukça fazladır.

Bulgurun en küçük tanesi köftelik bulgurdur. Buğday kaynatılıp hedikler yapılır ardından öğütülür ve bulgur olur. Bulgur değirmenden gelince üç ayrı işlemden geçer öncelikle iri delikleri olan bir elekle elenir ve eleğin üstünde kalanlar alınır bu en irisi pilavlık olan bulgurdur. Daha sonra bir öncekine göre daha küçük delikleri olan bir elek kullanılır. Bu eleğin altına geçenler ince köftelik bulgur üstünde kalanlar biraz daha iri çorbalık bulgurdur. Köftelik bulgur ile dilediğiniz yemekleri yapabilirsiniz. Örneğin kısır, mercimekli köfte de kullanabilirsiniz veya sarımsaklı köfte, çiğ köfte, içli köftenin dışında ve benzeri birçok yemeklerde kullanabilirsiniz. Köftelik bulguru yeni gelişmeye başlayan ve ek gıdaya henüz geçmiş çocuklarımızın çabalarına katabiliriz. Mesela brokoli çorbası yapıyoruz bütün malzemeleri ekleyip çok az miktarda köftelik bulgur ilave edip pişirebilirsiniz daha sonra robotta çekerek inceltip çocuklarınıza afiyetle yediren bilirsiniz.
" } ] }