{ "title": "Sade Bulgur Pilavı", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/sade-bulgur-pilavi.jpg", "date": "20.01.2024 04:08:59", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Sade Bulgur Pilavı: Buğdaydan yapılan geleneksel bir Anadolu yiyeceği olan tahıl grubundan sayılmakta ve beslenme de önemli olarak yer almaktadır. Bulgur önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağı olan besinlerdendir. Bulgurun yapıldığı ana madde olan buğday; kepek, öz ve endosperm olarak 3 bölümden oluşmakta ve gerekli olan besin ögelerinin birçoğu öz ve kepek bölümü içerisinde yer almaktadır. Endosperm içerisinde bulunan nişasta ve az proteinler ile buğdayın ve tabii ki bulgurun sadece enerji veren bölümünü oluşturmaktadır. Buğdayın yapısında bulunan öz ve kepek, magnezyum, çinko, krom gibi mineralleri, diyet posasını, fit atları, bazı fenolleri ve selenyumu; ayrıca da B12 dışındaki bütün B vitamini maddelerini içerisinde barındırmaktadır. Yiyecek olarak bulgurun birçok faydası da bulunmaktadır. Bu faydalar arasında;
Sade Bulgur Pilavı: Glisemik indeksi düşük ve lif oranı yüksek bir besin maddesidir. Bu sebep ile diyet yaparken içerisindeki yağ miktarına dikkat edilerek tüketilebilmektedir. 3 çorba kaşığı bulgur pilavı, 1 dilim ekmek yerine tüketilmelidir.

Sade bulgur pilavı malzemeleri
Sade Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Bulguru yıkayıp, suyunu süzüyoruz. Tencereye tereyağını koyup eritiyoruz. Üzerine salçayı ilave edip 2-3 dakika kavuruyoruz. Bulguru ilave ederek 2-3 dakika daha kavuruyoruz ve sonra sıcak suyu, tuzu ilave edip, karıştırıyoruz ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Sade Bulgur Pilavı piştikten sonra üzerini kâğıt havlu ile örtüp, kapağını kapatıyoruz. 10-15 dakika demlendirdikten sonra servis ediyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }