{ "title": "Sade Bulgur Pilavı", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/sade-bulgur-pilavi.jpg", "date": "20.01.2024 04:08:59", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Sade Bulgur Pilavı: Buğdaydan yapılan geleneksel bir Anadolu yiyeceği olan tahıl grubundan sayılmakta ve beslenme de önemli olarak yer almaktadır. Bulgur önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağı olan besinlerdendir. Bulgurun yapıldığı ana madde olan buğday; kepek, öz ve endosperm olarak 3 bölümden oluşmakta ve gerekli olan besin ögelerinin birçoğu öz ve kepek bölümü içerisinde yer almaktadır. Endosperm içerisinde bulunan nişasta ve az proteinler ile buğdayın ve tabii ki bulgurun sadece enerji veren bölümünü oluşturmaktadır. Buğdayın yapısında bulunan öz ve kepek, magnezyum, çinko, krom gibi mineralleri, diyet posasını, fit atları, bazı fenolleri ve selenyumu; ayrıca da B12 dışındaki bütün B vitamini maddelerini içerisinde barındırmaktadır. Yiyecek olarak bulgurun birçok faydası da bulunmaktadır. Bu faydalar arasında;