{ "title": "Salçalı Bulgur Köftesi", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/Salcali-Bulgur-Koftesi-34.jpg", "date": "21.01.2024 07:24:39", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Salçalı Bulgur Köftesi, buğday tohumunun öğütülmesiyle elde edilen bulgur ile salça eşliğinde yapılan bir köfte türüdür. Oldukça doyurucu etkiye sahip salçalı bulgur köftesi içerisindeki besin değerleriyle de ön plandadır. Türkiye'de özellikle doğu bölgelerinde bu köfte sıklıkla tüketilmektedir. İçeriğindeki lifler sayesinde tokluk hissi uyandırarak ekmek kullanımına ihtiyaç duyulmadan yenilen gıdalardan olup yapılışı da zahmet gerektiren bir yemektir. Et yemeklerinin yanına çok yakışan bu lezzet taze ve sıcak olarak tüketilirse midenin keyifle dolmasına ve mutluluk hormonlarının artışına etken olur. Mideyi rahatlatarak kilo almak isteyenler için ideal bir seçenektir. Mideyi rahatlatmasının yanı sıra akşam geç saatte tüketildiğinde bulgurun mide suyu içerisinde yoğunlaşma özelliği olduğundan rahatsızlık vermesi muhtemeldir. Göz alıcı rengiyle ve enfes kokusuyla iştahları kabartır. Her yaştan grubun beğeneceği yemekler arasında olan salçalı bulgur köftesi her yörede kendine has farklı isimle adlandırılmaktadır. Bunlar; sıkma, yuvalama, fellah köftesi gibi isimler alabilmektedir. Üzerine yoğurtlu sarımsak sosu yakışmakla birlikte ana yemek olarak tek başına yeterli olan salçalı bulgur köftesinin yanında genellikle turşu, ayran, şalgam suyu gibi içeceklerle tüketimi yaygındır.

Salçalı bulgur köftesi için gerekli malzemeler
Salçalı bulgur köftesi nasıl yapılır?

Derin bir kap içerisine bulgur alınıp içerisine kaynar su ve bir miktar tuz ilave edilerek üzeri kapak yardımıyla kapatılarak yumuşaması için beş dakika dinlendirilir. Belirli yumuşaklığa ulaşan bulgurun üzerine un ve kıvam elde edilmesi için çok az miktarda su eklenerek yoğurulur. Hamur kıvamına gelene kadar yoğurulması önemlidir. Bu kıvamlı bulgurdan misket büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanarak köfte haline getirilir. Hazırlanan köfteler tencere içerisindeki kaynamış su içerisine yavaşça ilave edilerek haşlanması sağlanır. Haşlama aşamasında köfteler belirli aralıklarla karıştırılmalıdır. Sürekli ara vermeden karıştırılması halinde köfteler dağılabilir. Haşlanan köfteler kevgire alınıp üzerine soğuk su tutularak süzülmesi sağlanır. Diğer taraftan soğan, domates ve biberler ince şekilde kıyılır. Bir tava içerisine tereyağı, soğan, biber eklenerek sotelenir. Bunlar, iyice öldürülmeden sebzeler ısı ve yağda kaybolmayacak şekilde pişirilerek vitamin değerlerinden kayıp verilmemelidir. Daha sonraki aşamada salça eklenerek bir turda birlikte kavrulması sağlanır. Süzülen bulgur köfteleri bu salça karışımına eklenerek üzerine tuz, karabiber, kırmızı toz biber serpilip karıştırılıp birkaç dakika içerisinde pişirilerek dumanı üzerinde lezzetli tadıyla servise sunulur.

Afiyet olsun.
" } ] }