{ "title": "Siyez Bulguru", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/Siyez-Bulguru-79.jpg", "date": "20.01.2024 04:16:04", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Siyez bulguru, son günlerde kullanımı oldukça artan ve genetiğiyle oynanmamış tek tahıldır. Siyez bulguru ülkemizde Kastamonu da yetiştirilmektedir. Yaklaşık 10 bin yıllık bir geçmişi olan siyez bulguru, daha çok dağlık alanlarda yetişmekte ve günümüzde buğdayın atası olarak bilinmektedir. Diğer bulgur türlerinde olduğu gibi üretimi yapılırken rengi değişmez ve bu sayede besin değerinden hiçbir şey kaybetmez. Küf ve bakteri oluşumuna karşı son derece dayanıklı bir buğday türüdür. Bu nedenle de raf ömrü oldukça uzundur.

Siyez bulguru faydaları nelerdir?
Siyez bulgur pilavı nasıl yapılır?
Hazırlanışı: Uygun bir tavaya tereyağı eklenerek kızdırılır. Kızan yağda haşlanan nohutlar hafif kavrulur. Nohutların üzerine siyez bulguru eklenip bir iki dakika birlikte kavrulur. Üzerine 1-1,5 bardak sıcak su, tuz, karabiber ve zerdeçal eklenip devamlı karıştırılır. Pilav tavanın dibine tutmaya başladığında sıvıyağ ve bir miktar daha su eklenerek bir iki dakika ocakta bekletilir. Daha sonra üzeri kapatılarak 10-15 dakika dinlendirilerek servise sunulur.
" } ] }