{ "title": "Tavuklu Sebzeli Bulgur Pilavı", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/Tavuklu-Sebzeli-Bulgur-Pilavi-67.jpg", "date": "21.01.2024 07:38:10", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Tavuklu Sebzeli Bulgur Pilavı, taneli bitkilerden elde edilen tahıl ürünlerinin öğütülmesiyle elde edilen bulgurların tavuk ve sebze ile pişirilmesiyle oluşturulan pilav çeşididir. Tavuklu sebzeli bulgur pilavı, eski dönemlerde Osmanlı sofralarını süsleyen zengin yemek çeşitlerinden biriydi. Günümüzde hala varlığını devam ettiren bu pilav içeriğindeki yüksek oranlı besin değeriyle adeta bir enerji deposudur. Sağlık açısından faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz bu pilavın vücut direncini sağlamada ve tokluk hissi oluşturmasında oldukça etkisi olduğu söylenebilir. Bunun yanı sıra kemik yapısını sağlamlaştırır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek sindirim sistemini kolaylaştırır. Gerekli vitamin ve minerallerin vücuda alınmasını sağlar. Vücuttaki gereksiz maddelerin dışarı atımına öncülük eder. İçerisindeki sebzeler sayesinde lif oluşumuna katkıda bulunur.

Tavuklu sebzeli bulgur pilavı, damaklarda iz bırakan tek başına doyurucu bir etkiye sahip besin olduğu için çorba veya içecek dışında hiçbir ek yemek yapılmasına gerek kalmaz. Tavuğun kemikleriyle birlikte haşlanarak vitamin yüklü bu suyun pilav yapılırken kullanılması vücut gelişimine ve kemiklerin güçlenmesine sebep olmaktadır. Bu yüzden saf su yerine tavuk suyunun kullanılması sağlıklı hayat için idealdir. Tavuklu sebzeli bulgur pilavı lezzetiyle yemesi keyif verici içeriği zengin pilav çeşidi içeriğiyle midelere taht kurmaktadır.

Tavuklu sebzeli bulgur pilavı için gerekli malzemeler
Tavuklu sebzeli bulgur pilavı nasıl yapılır?

Tavuk kesilip parçalara ayrılarak yıkanır. Kemikleriyle birlikte bir tencere içerisine alınarak 1 litre su içerisinde haşlanır. Haşlanan tavuk kemiklerinden ayıklanarak küçük parçacık haline getirilir ve sırasının gelmesi için bir tabakta bekletilir. Daha sonra biber ve domatesler yıkanıp ufak bir şekilde doğranır. Geniş bir tava içerisine tereyağı, biberler ve domates eklenerek kavrulur. Ardından bulgur eklenerek bir turda bulgur ile kavrulma işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra parçalanan tavuklar eklenir. Tuz ve tavuğun haşlanmış olduğu tavuk suyu bulgurun üzerine aktarılır. Tava kapağı kapatılarak kısık ateşte yaklaşık yarım saat pişirilir. Hazırlanan tavuklu sebzeli bulgur pilavı ateşten alındıktan sonra 10 dakika kapağı açılmadan bekletilerek dinlendirilmesi sağlanır. Son olarak da iştah açıcı görünümüyle servis edilir.

Afiyet olsun.

" } ] }