{ "title": "Zerdeçallı Bulgur Pilavı", "image": "https://www.bulgur.gen.tr/images/Zerdecalli-Bulgur-Pilavi-13.jpg", "date": "19.01.2024 12:19:02", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Zerdeçallı bulgur pilavı, pilav, Türk mutfağında hemen her akşam yemeğinde yapılan bir yiyecektir. Pişirilen her yemeğin tamamlayıcısı niteliğindedir. Çok sevildiği için olsa gerek onlarca çeşidi hazırlanmaktadır. Zerdeçallı bulgur pilavı sofranıza renk ve lezzet katması için mutlaka denemelisiniz. Çok lezzetli olduğu için herkes pilavı çok beğenecek ve afiyetle yiyecektir.

Özellikle diyet yapan kişilerin ekmek yerine veya pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketmeleri önerilmektedir. Bulgur pilavı tok tutan ve kalori olarak diğer pilav çeşitlerine göre daha az kalori içeren bir besin çeşididir. Lif oranı yüksek olan bulgur pilavı yağ oranına dikkat edilerek tüketildiği sürece hiç kilo aldırmamaktadır. Yüz gram bulgur pilavında yaklaşık 160 kalorilik besin değeri bulunmaktadır. Bul pilavı oldukça lezzetli, nefis ve besleyici bir yemektir. Özellikle et yemekleri ile servise sunulan bu lezzet salçalı, sade, sebzeli ve zerdeçallı bulgur pilavı olarak birçok çeşidi ile Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Buğdayın kaynatılıp değirmende öğütülmesi sonucu elde edilen ve en doğal besinlerden olan bulgur ile yapılan pilav çocuklar içinde oldukça yararlı ve besleyici özelliktedir. Bulgur pilavı genellikle Anadolu yemekleri arasında yer almaktadır.

Zerdeçallı bulgur pilavı nasıl yapılır?
Zerdeçallı bulgur pilavı nasıl yapılır?

İlk önce pilav yapacağımız tencere içerisine tereyağını ilave edip ocak üzerinde orta ateşte tereyağını eritin. Diğer taraftan bulguru yıkayıp iyice süzün. Tereyağı eridikten sonra yıkanan bulgurları üzerine ekleyip bir süre karıştırarak kavurun. Daha sonra zerdeçal ve tuzunu ilave edip tekrar kavurduktan sonra 3,5 su bardağı sıcak suyu ilave edin ve tencerenin kapağını kapatın. Pilav kaynamaya başlayınca ocağın altını iyice kısın. Suyunu çekene kadar kapağını açmadan pişirin. Pilavın üzeri göz göz olunca ve suyu bitince altını tamamen kapatın. 10 veya 20 dakika demlemeye bırakın. Nefis ve harika zerdeçallı bulgur pilavınıtüm aileniz ve sevdikleriniz ile afiyetle yiyebilirsiniz.

" } ] }