Bulgur Çeşitleri Bulgur, buğdayın önce kaynatılması, ardından kabuğunun alınması ve son olarak değirmende öğütülmesi ile elde edilen bir besin maddesidir. Dünyada ilk işlenen gıda maddesi olarak bilinen bulgur, M.Ö. 2800'lerde Çin İmparatoru Sheng Nung tarafından kutsal sayılmıştır. Bulgurun tarihi, 'burghul', 'balgour' ve 'boulgur' gibi farklı adlarla anılmış olmasına rağmen, zamanla bugünkü adını almıştır. Bulgur, geleneksel bir Anadolu yiyeceği olup, beslenme piramidimizin tabanında yer almaktadır. Güçlü bir karbonhidrat kaynağı olan bulgur, diğer besinlere göre daha sağlıklıdır. Bulgurun hammaddesi buğdaydır ve buğday, öz, kepek ve endosperm adı verilen üç bölümden oluşur. Sağlıklı maddelerin bulunduğu bölümler öz ve kepekken, endosperm kısmı ise nişasta ve düşük proteinlerle enerji vermekten öteye geçmez. Buğday, çinko, magnezyum, krom mineralleri ve selenyum ile B1 ve B12 vitaminlerini barındırmaktadır. Bulgur, özellikle pirinç ve kuskus gibi diğer tahıl ürünlerine kıyasla daha sağlıklı ve besleyicidir. Bulgur Çeşitleri Bulgur, çiğ köfte, kısır, pilav çeşitleri ve çorbalarda kullanılan bir tahıldır. Temelde iki ana bulgur çeşidi bulunmaktadır: sarı ve esmer bulgur. Ayrıca, ebat ve büyüklüklerine göre birçok bulgur çeşidi de mevcuttur:
Bulgur, mineral ve vitamin açısından oldukça zengin bir besindir. Sadece su ve buğdaydan oluştuğu için daha az kalorili ve sağlıklı bir besindir. Yüksek karbonhidrat değeri ile bulgur, folik asit içerir ve bu nedenle çocuklar ve hamileler için oldukça faydalıdır. Kolesterol barındırmayan bulgur, uzun süre dayanıklı kalmasıyla bilinir. Bağırsak kanserini ve kabızlığı önler. Düşük glisemik indeksi ile uzun süre tokluk hissi sağlar ve sinir ile sindirim sistemine iyi gelir. Uzmanlar, pirince kıyasla bulguru daha çok önermektedir. Bunun sebebi, bulgurun daha az kalorili olmasıdır. Pirinç insan vücuduna 350 kalori enerji verirken, bulgur 360 kalori ile daha uzun süre enerji sağlar. |