Pazılı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Pazılı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pazılı Bulgur Pilavı

Pazı, ıspanağa oldukça benzeyen bir sebzedir ve kış aylarında pazar tezgahlarında rahatlıkla bulunabilir. Sağlık açısından oldukça faydalı olan pazı, yemeklerde, salatalarda kullanılabilir ve hatta ıspanak gibi yoğurtla da tüketilebilir. Pazının koruyucu etkileri sayesinde sağlığımıza birçok faydası bulunmaktadır. 100 gram pazı yaklaşık 19 kalori içermektedir. Bu makalede, sağlıklı ve lezzetli bir tarif olan pazılı bulgur pilavının nasıl yapılacağını anlatacağız. Kolay gelsin.

Pazılı Bulgur Pilavı Malzemeleri

  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 8-10 yaprak pazı
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 2 adet yeşil sivri biber (tatlı olmalı)
  • 2 adet orta boy domates (veya 1 yemek kaşığı domates salçası)
  • 4,5 su bardağı sıcak su (varsa tavuk ya da et suyu)
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 5-6 diş sarımsak
  • 2 çay kaşığı pul biber
  • 2 çay kaşığı tuz

Pazılı Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak bulguru bol suyla yıkayıp süzülmesi için bir kenarda bekletin. Daha sonra soğanı yemeklik incecik doğrayın ve sarımsakları pirinç tanesi boyutunda doğrayın. Sivri biberlerin saplarını kesip tohumlu kısımlarını çıkarın ve ince yarım halkalar şeklinde dilimleyin. Domateslerin kabuklarını soyup tavla zarı gibi (yani küp küp) doğrayın.
  • Pazı yapraklarını isterseniz saplarıyla beraber, isterseniz de sadece yaprak kısmını yıkayıp ince ince kıyın. Üzerinden bıçakla tekrar geçip iyice inceltin.
  • Ardından zeytinyağını geniş bir pilav tenceresine alıp orta harlı ateşte hafifçe kızdırın. Soğan ve sarımsağı bu yağa ekleyip 3-4 dakika kadar kavurun. Daha sonra biberleri, domatesi (veya salçayı) ve pazıyı ekleyip 3-4 dakika daha bu şekilde kavurun.
  • Yıkayıp süzdüğünüz bulguru, tuz ve pul biberi ilave edip güzelce karıştırın. En son olarak sıcak suyu da ilave edip tekrar karıştırın. Suyu kaynayıncaya kadar orta harlı ateşte pişirin. Su kaynadığında ise altını kısarak, kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Artık suyunu tamamen çekince ocaktan alın. Dinlendirin ve karıştırarak servis edin.

Ekstra Bilgiler

Pazı, içerdiği vitaminler ve mineraller açısından oldukça zengindir. Özellikle K vitamini, A vitamini, C vitamini ve magnezyum gibi besin öğeleri bakımından zengin olması sebebiyle kemik sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, pazı lif açısından da zengin bir sebzedir, bu da sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bulgur Çeşitleri Nelerdir?

Bulgur Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Kuzu Etli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Etli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Zerdeçallı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Zerdeçallı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri