Siyez Bulguru Faydaları Nelerdir?
19 Haziran 2024

Siyez Bulguru Faydaları Nelerdir?

Siyez bulguru, son yıllarda kullanımı oldukça artan ve genetiğiyle oynanmamış tek tahıldır. Türkiye'de Kastamonu'da yetiştirilmektedir. Yaklaşık 10 bin yıllık bir geçmişi olan siyez bulguru, daha çok dağlık alanlarda yetişmekte ve günümüzde buğdayın atası olarak bilinmektedir. Diğer bulgur türlerinde olduğu gibi üretimi yapılırken rengi değişmez ve bu sayede besin değerinden hiçbir şey kaybetmez. Küf ve bakteri oluşumuna karşı son derece dayanıklı bir buğday türüdür. Bu nedenle de raf ömrü oldukça uzundur.

  • Pirince nazaran çok daha faydalıdır ve daha fazla tercih edilmektedir.
  • Lif bakımından zengin içeriğe sahiptir, bu nedenle sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi vardır.
  • Antioksidan bakımından zengin içeriğe sahip olan siyez bulguru, hücre yapısını koruyarak yaşlanmayı geciktirir.
  • Protein bakımından zengin değerlere sahiptir. Karbonhidrat değeri ise oldukça düşüktür.
  • İçeriğinde yer alan B1 vitamini, sinir ve sindirim sistemi sağlığı için yararlıdır.
  • Bol miktarda folik asit içeren siyez bulguru, gebelik dönemi için oldukça faydalıdır ve çocukların gelişimine katkıda bulunur.
  • Toplam yağ oranı çok düşük olan siyez bulguru, doymamış yağ içerir.
  • Kolesterol içermez.
  • Anne sütünü arttırıcı etkisi vardır.
  • İçeriğinde bulunan mineral ve selüloz sayesinde besin emilimini kolaylaştırır, kabızlığa karşı iyi gelir ve bağırsak kanseri riskini azaltır.
  • Diğer bakliyatlara nazaran dünya genelinde en önemli besin kaynağı olarak bilinir.
  • Radyasyona karşı oldukça dirençlidir.
Siyez Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?
  • 1 su bardağı siyez bulguru
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz, karabiber ve zerdeçal
Hazırlanışı:

Uygun bir tavaya tereyağı eklenerek kızdırılır. Kızan yağda haşlanan nohutlar hafif kavrulur. Nohutların üzerine siyez bulguru eklenip bir iki dakika birlikte kavrulur. Üzerine 2 su bardağı sıcak su, tuz, karabiber ve zerdeçal eklenip karıştırılır. Pilav tavanın dibine tutmaya başladığında sıvı yağ ve bir miktar daha su eklenerek bir iki dakika ocakta bekletilir. Daha sonra üzeri kapatılarak 10-15 dakika dinlendirilir ve servise sunulur.

Ekstra Bilgiler

Siyez bulguru, düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerini dengede tutar ve uzun süre tokluk hissi sağlar. Bu nedenle diyet yapanlar ve sağlıklı beslenmeye özen gösterenler için ideal bir seçenektir. Ayrıca içeriğindeki yüksek mineral ve vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Siyez bulguru, gluten içermesine rağmen bazı glutene hassas kişiler tarafından daha kolay tolere edilebilir. Ancak çölyak hastalarının tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilir.

Siyez Bulguru Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bulgur Pilavı Besin Değeri?

Bulgur Pilavı Besin Değeri?

Bulgur Pilavı Domatesli Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Domatesli Tarifi ve Malzemeleri

Kısırlık Bulgurdan Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Kısırlık Bulgurdan Köfte Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Siyez Bulguru Faydaları Nelerdir?

Siyez Bulguru Faydaları Nelerdir?

Güncel

Patatesli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bulgur Köfteli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Köfteli Salata Tarifi ve Malzemeleri