Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Siyez Bulguru

Siyez Bulguru

Siyez bulguru, son günlerde kullanımı oldukça artan ve genetiğiyle oynanmamış tek tahıldır. Siyez bulguru ülkemizde Kastamonu da yetiştirilmektedir. Yaklaşık 10 bin yıllık bir geçmişi olan siyez bulguru, daha çok dağlık alanlarda yetişmekte ve günümüzde buğdayın atası olarak bilinmektedir. Diğer bulgur türlerinde olduğu gibi üretimi yapılırken rengi değişmez ve bu sayede besin değerinden hiçbir şey kaybetmez. Küf ve bakteri oluşumuna karşı son derece dayanıklı bir buğday türüdür. Bu nedenle de raf ömrü oldukça uzundur.

Siyez bulguru faydaları nelerdir?

  • Pirince nazaran çok daha faydalıdır ve çok daha fazla tercih edilmektedir.
  • Lif bakımından zengin içeriğe sahiptir. Bu nedenle de sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi vardır.
  • Antioksidan bakımından zengin içeriğe sahip olan siyez bulguru, hücre yapısını koruyarak yaşlanmayı geciktirir.
  • Protein bakımından zengin değerlere sahiptir. Karbonhidrat değeri ise oldukça düşüktür.
  • İçeriğinde yer alan B1 vitamini sinir ve sindirim sistemi sağlığı için yararlıdır.
  • Bol miktarda folik asit içeren sirez bulguru, gebelik dönemi için oldukça faydalıdır. Çocukların gelişimine katkıda bulunur.
  • Toplam yağ oranı çok düşük olan siyez bulguru doymamış yağ içerir.
  • Kolesterol içermez.
  • Anne sütünü arttırıcı etkisi vardır.
  • İçeriğinde bulunan mineral ve selüloz sayesinde besin emilimini kolaylaştırır. Kabızlığa karşı iyi gelir. Bağırsak kanseri riskini azaltır.
  • Diğer bakliyatlara nazaran dünya genelinde en önemli besin kaynağı olarak bilinir.
  • Radyasyona karşı oldukça dirençlidir.

Siyez bulgur pilavı nasıl yapılır?

  • 1 su bardağı siyez bulguru
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz, karabiber ve zerdeçal
Hazırlanışı: Uygun bir tavaya tereyağı eklenerek kızdırılır. Kızan yağda haşlanan nohutlar hafif kavrulur. Nohutların üzerine siyez bulguru eklenip bir iki dakika birlikte kavrulur. Üzerine 1-1,5 bardak sıcak su, tuz, karabiber ve zerdeçal eklenip devamlı karıştırılır. Pilav tavanın dibine tutmaya başladığında sıvıyağ ve bir miktar daha su eklenerek bir iki dakika ocakta bekletilir. Daha sonra üzeri kapatılarak 10-15 dakika dinlendirilerek servise sunulur.
Son Güncelleme : 20.01.2024 04:16:04
Siyez Bulguru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Siyez Bulguru Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Siyez Bulguru"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Körili Bulgur Pilavı
Körili Bulgur Pilavı
Körili Bulgur Pilavı, Bulguru ne kadar çok sevdiğimiz ve ne kadar çok kullandığımız tartışılmaz bir konu. Özellikle de bulgur pilavını oldukça çok seviyoruz. Bugün ki tarifimiz ise körili bulgur pilavı. İki muhteşem lezzet bir arada ve güzel bir tari...
Bebeklere Bulgur Pilavı
Bebeklere Bulgur Pilavı
Bebeklere bulgur pilavı, Bulgur, buğdayın kaynatılıp, kurutulup, kabuğu soyularak değişik tipte değirmenler de öğütülmesi ile ortaya çıkan en önemli tahıl türlerinden biridir. Buğdayın kaynatılması sırasın da suya geçen mineral maddeler ve B vitaminl...
Köftelik Bulgur
Köftelik Bulgur
Köftelik bulgur, Türk mutfağında bulgurun çok fazla önemi vardır. Her evde mutfak erzaklarının olmazsa olmazıdır. Marketlerden alıp çeşitli malzemelerle lezzet verdiğimiz bulgur bin bir zahmetle üretilen bir besindir. Son baharda ekilen buğdayın ilk ...
Bulgur Pilavı Çeşitleri
Bulgur Pilavı Çeşitleri
Bulgur Pilavı Çeşitleri, Ülkemizin Anadolu bölgesinde bulunan bulgur buğdaydan yapılı olup çeşit çeşit yemekleri yapılmaktadır. Bulgur önemli bir karbonhidrat kaynağı olup tahıl grubunda yer almaktadır. Bulgurun içinde B12 vitamini hariç tüm B vitami...
Salçasız Bulgur Pilavı
Salçasız Bulgur Pilavı
Salçasız bulgur pilavı: Bulgur pilavının birçok çeşidi vardır. Salçalı, salçasız, sebzeli, etli, tavuklu, gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Damak tadına göre istenilen bulgur pilavı yapılır. Bulgur pilavı orta bulgurdan yapılır. Ana yemeklerin yanınd...
İnce Bulgur Salatası
İnce Bulgur Salatası
İnce Bulgur Salatası, oldukça önemli ve sağlıklı bir gıda maddesi olmasından dolayı sıklıkla tüketilmekte olan bulgur sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Bu nedenle bulgur yalnızca pilav şeklinde tüketilmediği gibi ayrıca farklı salata türleri ha...
İri Bulgur Pilavı
İri Bulgur Pilavı
İri Bulgur Pilavı, Hepimizin bildiği gibi bulgur, bir tahıl çeşididir. Tarlada yetişen buğdayı harmanda elde ederiz. Bulgur yapımında ilk olarak buğdayı, büyük kazanda 5 ya da 6 saat kaynatıp hedik haline getiriyoruz. Daha sonra hediği 1 ya da 2 gün ...
Şalgamlı Bulgur
Şalgamlı Bulgur
Şalgamlı bulgur gerek pilav gerekse salata olarak hazırlanabilecek bir tarif. Şalgam ve şalgam suyu sayesinde bulgurun sahip olduğu tat ve renk, sofralara lezzetin yanı sıra keyifli bir görüntü kazandırıyor. Akşam sofraları için etli bulgur pilavında...
Sulu Bulgur Köftesi
Sulu Bulgur Köftesi
Sulu Bulgur Köftesi, Bulgur ve köftenin birleştiği güzel bir yemektir. Sağlığımız için tabi ki bulgur da köfte de çok önemlidir. Lezzetli ve sulu bir yemektir. İsminden de bunu anlayabiliriz. Özellikle annelerimizin yaptığı biraz zahmet gerektiren bi...
Bulgur Köftesi Kızartması
Bulgur Köftesi Kızartması
Bulgur Köftesi Kızartması, Özellikle iç Anadolu bölgesinde yetiştirilen bulgurun çok çeşitli yemek türleri yapılmaktadır. Şimdi sizlere bulgur köftesi kızartma tarifini anlatmak istiyorum. Kullanacağımız malzemeler oldukça ekonomik olup yapımı da bir...
Kuşbaşılı Bulgur Pilavı
Kuşbaşılı Bulgur Pilavı
Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Tarifi, Bulgur sevenler için denenmesi gereken lezzetli bir tarif olduğunu söyleyebilirim. Bulgurun besleyici özelliği fazla olduğu içinde insanların sağlık açısından tüketilmesi gereken bir besindir. Bulguru sade olarak pilav...
Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı
Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı
Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı, Pilav bulgur, pirinç gibi taneli bitkilerin ya da şehriye, kuskus gibi makarna türlerinin suda kaynatılarak pişirilmesiyle yapılan bir yemek türüdür. Ülkemizde olduğu gibi dünyanın farklı coğrafyalarında farklı isimle...

 

Esmer Bulgur
Pilavlık Bulgur
Kavurmalı Bulgur Pilavı
Bulgur Pilavı Protein
İnce Bulgur Köftesi
Yumurtalı Bulgur Köftesi
Bulgur Gaz Yaparmı
Kestaneli Bulgur Pilavı
Mercimekli Bulgur
Kolay Bulgur Pilavı Tarifi
Kısırlık Bulgur
Ispanaklı Bulgur Pilavı
İnce Bulgur Tarifleri
Biberli Domatesli Bulgur Pilavı
Bulgur Pilavı
Kepekli Bulgur Pilavı
Hamilelikte Bulgur Pilavı
Firik Bulguru
Körili Bulgur Pilavı
Bebeklere Bulgur Pilavı
Köftelik Bulgur
Bulgur Pilavı Çeşitleri
Salçasız Bulgur Pilavı
İnce Bulgur Salatası
İri Bulgur Pilavı
Şalgamlı Bulgur
Sulu Bulgur Köftesi
Bulgur Köftesi Kızartması
Kuşbaşılı Bulgur Pilavı
Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı
Popüler İçerik
İnce Bulgur Tarifleri
İnce Bulgur Tarifleri
İnce bulgur tarifleri, ince bulgur daha çok garnitür hazırlamak için kullanılsa da ana yemek yapımlarında da sıkça tercihe dilmektedir. Özellikle sulu...
Biberli Domatesli Bulgur Pilavı
Biberli Domatesli Bulgur Pilavı
Biberli Domatesli Bulgur Pilavı, bulgurun insan sağlığına ne kadar faydalı bir tahıl ürünü olduğunu bilmeyen yoktur. Bulgur ve sebze ile yapılan bir p...
Bulgur Pilavı
Bulgur Pilavı
Bulgur Pilavı, Yurdumuzda her sofrayı sıklıkla süsleyen bu pilav ana yemekler denilince akla ilk gelen ve her yörede kendine özgü pişirilme şekli ile ...
Kepekli Bulgur Pilavı
Kepekli Bulgur Pilavı
Kepekli Bulgur Pilavı: Hem sağlık açısından hem de daha az kalori almak için kepekli ürünler birebirdir. Bu sebeple de yemek yaparken ya da atıştır...
Hamilelikte Bulgur Pilavı
Hamilelikte Bulgur Pilavı
Hamilelikte bulgur pilavı, bulgur kaynatılarak kurutulan tek bakliyattır. Hamilelik döneminde bulgur temel enerji kaynağımız olan karbonhidrattan zeng...
Firik Bulguru
Firik Bulguru
Firik Bulguru; Piyasada bulunan bulgurlara nazaran yapımı itibariyle en değişik olanı, belkide bulgurun atası denilecek olan bulgur firik bulguru dur....
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Şalgamlı Bulgur
Sulu Bulgur Köftesi
Bulgur Köftesi Kızartması
Kuşbaşılı Bulgur Pilavı
Havuçlu Patatesli Bulgur Pilavı
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024