Kıymalı Bulgur Köftesi Kıymalı bulgur köftesi, sade köfte yerine bulgur ekleyerek hazırladığımız, hem daha doyurucu hem de daha lezzetli olan bir yemektir. Çocuklar genellikle kuru köfteyi tercih ederler, ancak kıyma eklenerek hazırlanan bulgur köftesini de tattıklarında aynı şekilde severek yiyeceklerdir. Özellikle birçok hanım, bulgur köftesinin içine ve üzerine farklı malzemeler kullanarak değişik tatlar ile hazırlar. Aslında çoğunlukla malzemeler aynıdır, fakat içine kullanılan örneğin bir kimyon eklendiğinde köftenizin tadı daha lezzetli olabilir. Bu nedenle, damak zevkine uygun kıymalı bulgurlu köfteler sizler de hazırlayabilirsiniz. Genellikle hanımlar bu tarz köfteleri günlerinde ya da komşu oturmalarında sıklıkla yapmaktadır. Ancak akşam yemeklerinde yediğinizde tam anlamıyla doyurucu bir yemek yemiş olursunuz. Hatta ara öğünde bile kıymalı bulgur köftesini tüketebilirsiniz. Eğer aranızda kıymalı bulgur köftesini denememiş olanlar varsa, mutlaka denemesi gereken bir köfte çeşididir. Siz de kendi damak tadınıza uygun olarak besleyici kıymalı bulgur köftesi yaparak ailenizle bu muhteşem lezzeti deneyebilirsiniz. Kıymalı Bulgur Köftesi İçin Gerekli Olan Malzemeler
Kıymalı Bulgur Köftesini Pişirmek İçin Gerekli Olan Malzemeler
Kıymalı Bulgur Köftesinin Üzerinin Sosu İçin Gerekli Olan Malzemeler
Kıymalı Bulgur Köftesi Nasıl Yapılır? İlk önce bulguru ağzını kapalı tutabileceğimiz bir kabın içerisine koyup, üzerine kaynamış 1,5 su bardağı sıcak suyu dökerek kabın ağzını kapatalım. Bulgurun şişmesi için yaklaşık 15 dakika kadar bekleyelim. Daha sonra şişen bulgurun üzerine soğanın kabuklarını soyalım ve rendeleyelim. Unu, biber salçasını, kıymayı, irmiği, yumurtayı, tuzu, kimyonu, naneyi ve karabiberi ekleyerek yoğurmaya başlayalım. Yoğurma işlemini yaparken mutlaka arada bir elinizi ıslatmayı unutmayalım. Yoğurduktan sonra fındık büyüklüğünde köfteler hazırlayalım. Bütün malzeme bitene kadar bu şekilde köfteleri yaparak hazırlayalım. Diğer tarafta geniş bir tencerenin içerisine sıvı yağı koyup, domates salçasını ekleyerek hafifçe kavuralım ve suyunu ekleyelim. Salçalı su kaynadıktan sonra ince doğradığımız maydanozları içine ekleyelim ve ocağın altını kısarak hazırladığımız köfteleri tencereye ekledikten sonra yaklaşık 10 dakika kadar kısık ateşte pişirelim. Arada bir karıştırarak pişirelim, çünkü fazla karıştırırsak köfteler açılarak dağılabilir. Bulgur suyu çekip tencerede az su kaldıktan sonra şişecektir. Kıymalı bulgur köftesini servis tabağına alalım. Daha sonra üzerine yoğurdu çırparak koyu kıvamda dökelim. Küçük tavanın içinde kırmızı toz biberi sıvı yağ ile kızdırdıktan sonra kıymalı köftenin üzerine dökelim ve yemeğimiz servise hazır. Afiyet olsun. |
Rehavi
12 Temmuz 2024 CumaBen bu tarifin aynısını denedim ama yoğurt sosu yerine farklı bir şey kullanabilir miyim? Mesela yoğurt sevmeyen biri için ne önerirsiniz? Ayrıca, kırmızı toz biberle yağı kızdırdığımda fazla yanıyor, bunun için bir öneriniz var mı?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Rehavi,
Yoğurt sevmeyen biri için yoğurt sosu yerine kullanabileceğiniz birkaç alternatif var. Örneğin, labne peyniri veya krem peynir yoğurdun yerine geçebilir. Bu peynirleri biraz su ile çırparak yoğurt sosu kıvamına getirebilirsiniz. Ayrıca, yoğurt yerine kullanabileceğiniz bir diğer seçenek de avokado sosu olabilir. Avokadoyu ezip limon suyu, tuz ve biraz sarımsak ile karıştırabilirsiniz.
Kırmızı toz biberle yağı kızdırdığınızda fazla yanmasını önlemek için, yağı çok fazla kızdırmamaya dikkat edin. Yağı orta ateşte ısıtıp, kırmızı toz biberi ekledikten sonra hızlıca karıştırarak ocaktan alabilirsiniz. Bu şekilde biberin yanmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca, biberi eklemeden önce yağa biraz tereyağı eklemek de yanmayı azaltabilir.
Umarım bu öneriler işinize yarar! Afiyet olsun!